Biden chce brzy přesunout americké vojáky do východní Evropy, reaguje na ruské manévry

Joe Biden oznamuje uzavření dohody AUKUS.

Trable kolem Ukrajiny

Spojené státy brzy přesunou malý počet amerických vojáků do východní Evropy a členských zemí NATO kvůli napětí souvisejícímu s Ukrajinou. Řekl to novinářům americký prezident Joe Biden.

Pentagon uvedl přibližně 8 500 amerických vojáků do pohotovosti pro případné nasazení v Evropě v souvislosti s posilováním ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hranic, uvedla agentura Reuters.„V nejbližší době přesunu americké vojáky do východní Evropy a zemí NATO. Ne moc,“ prohlásil Biden.

Vyslání vojáků na východ Evropy by bylo dalším prostředkem nátlaku na ruského prezidenta Vladimira Putina, který by podle Američanů mohl v únoru zaútočit na Ukrajinu, uvedla agentura AFP.

Biden již dříve uvedl, že nepošle americké vojáky bojovat proti Rusům na Ukrajině. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému ale ve čtvrtečním telefonátu sdělil, že Spojené státy a jejich spojenci jsou připraveni jednat rozhodně, pokud Rusko Ukrajinu napadne.

Rusko v posledních týdnech výrazně posílilo svou vojenskou přítomnost u ukrajinských hranic a Kyjev i některé západní země tvrdí, že Moskva připravuje invazi na Ukrajinu. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo proruské povstalce v Donbasu, ale popírá, že by chystalo útok proti svému sousedovi.

Tagy: