Jsou připraveni na válku. Americký generál popsal ničivou sílu Rusů u hranic s Ukrajinou

Ruské protiletadlové systémy S-400 na vojenském cvičení ve Sverdlovském regionu

Rusko podle vedení americké armády shromáždilo podél hranice s Ukrajinou útvary mnoha různých druhů a „zjevně“ je v jeho možnostech tyto síly použít. Nejvýše postavený americký generál Mark Milley na pátečním brífinku hovořil o přítomnosti pozemních, vzdušných, námořních i jiných formací. Ministr obrany USA Lloyd Austin řekl, že konflikt není nevyhnutelný a že ruský prezident Vladimir Putin má i jiné možnosti než je rozsáhlý útok.

„Ruská federace shromáždila v tuto chvíli více než 100 000 (příslušníků) pozemních sil, vzdušných sil, námořních sil, speciálních jednotek, kybernetických, elektronických jednotek, velení, techniků a dalších schopností podél hranic Ukrajiny,“ citovala šéfa sboru náčelníků štábů Milleyho televize CNN.

Podle Reuters generál soustředění ruských sil označil za největší operaci tohoto druhu od éry studené války. „Jakkoli se nedomníváme, že prezident Putin učinil konečné rozhodnutí použít tyto síly proti Ukrajině, zjevně je to teď v jeho možnostech,“ uvedl ministr Austin. Moskva má podle něj několik možností, kromě „uchvácení měst a významných území“ jsou to také „nátlakové kroky a provokativní politické kroky“, jako například uznání samostatnosti oblastí na východě Ukrajiny, které ovládají proruští separatisté.

Moskva odmítá, že by připravovala útok na Ukrajinu, manévry v blízkosti jejích hranic prezentuje jako svou interní záležitost. Zároveň předložila Západu sadu požadavků spojených s působením NATO a hrozí odvetnými kroky, nebudou-li vyslyšeny. USA a jejich spojenci při tom dávají opakovaně najevo, že nehodlají zakázat Ukrajině vstup do NATO nebo omezit vojenskou přítomnost na východě Evropy, jak Moskva požaduje.

Podle Austina se nyní Spojené státy soustředí na ruské „dezinformace“ spojené se situací na Ukrajině a jsou odhodlány pomoci Ukrajině bránit se.

Tagy: