Bídné podmínky a šizení protokolů. Na Baldwinův smrtící výstřel bylo zaděláno dopředu

Alec Baldwin nešťastnou náhodou zastřelil při natáčení ženu, postřelil režiséra

Ani do chvíle, kdy hollywoodský herec Alec Baldwin na „place“ omylem údajnou rekvizitou zastřelil hlavní kameramanku a zranil režiséra, nešlo při natáčení westernového filmu Rust všechno po drátkách. Vyplývá to z článku, který přinesl Los Angeles Times. Štáb měl být frustrovaný z podmínek natáčení a dodržování bezpečnostních protokolů mělo k dokonalosti daleko.

Při natáčení nízkorozpočtového filmu Rust mělo být na fatální incident de facto zaděláno dopředu. Zdroje pro Los Angeles Times uvedly, že nespokojenost štábu pramenila z dlouhých pracovních hodin, častého přejíždění a příliš dlouhého čekání na výplaty. Když se pak celý ansámbl přemístil na ranč Bonanza Creek nedaleko Santa Fe v Novém Mexiku, nebylo prý dodržování protokolů – a to včetně kontroly zbraní – ukázkové.

Podle Los Angeles Times si jeden z kameramanů v minulém týdnu stěžoval vedoucímu výroby na to, jak se zbraněmi, tedy jejich rekvizitami, zachází. Další výpovědi zainteresovaných mluví o tom, že Baldwinův dublér omylem vypálil z jedné ze zbraní dvakrát, ačkoliv mu bylo řečeno, že není nabitá.

O „lajdáckém“ přístupu svědčí to, že po tomto náhodném výstřelu nenastaly žádné schůzky, které by měly zajistit, aby se přišlo na to, kde se stala chyba, a nedošlo k ničemu podobnému znovu. „Nebyla žádná jistota, že se to nestane znovu. Všechno chtěli mít akorát rychle hotové,“ konstatoval jeden ze zdrojů.

Producenti filmu v prohlášení uvedli, že o žádných stížnostech neslyšeli: „Bezpečnost našeho obsazení a štábu je nejvyšší prioritou všech, kteří jsou s tímto projektem spojeni. Ačkoliv jsme nebyli informováni o žádných oficiálních stížnostech týkajících se bezpečnosti zbraní nebo rekvizit na natáčení, budeme provádět interní revizi našich postupů. Zatím je výroba filmu pozastavena.“

Kamery přestaly nahrávat poté, co ve čtvrtek – 12. den třítýdenního natáčení – světoznámý herec Alec Baldwin nevědomky vypálil ze své rekvizity, kterou mu předal asistent režie, ostrý náboj. Od členů štábu měl o pár chvil dříve slyšet ujišťující slova „cold gun“, čímž byl informován o tom, že jeho zbraň neobsahuje žádné ostré náboje.

Hlavní kameramanka Halyna Hutchinsová kontrolovala na monitoru, jaké záběry momentálně poskytují kamery, režisér Joel Souza se krčil těsně za ní. Znenadání vyletěl z Baldwinovy zbraně projektil, který trefil Hutchinsonovou do oblasti u ramene a proletěl až k Souzovi. Ten musel do nemocnice, ale přežil a brzy byl propuštěn. 42letá kameramanka vážným zraněním podlehla.

Baldwin se ke zdrcující události vyjádřil v pátek. „Neexistují slova, která by popsala můj šok a smutek v souvislosti s tragickou nehodou, jež připravila o život Halynu Hutchinsovou, manželku, matku a naši kolegyni, ke které jsme měli hluboký obdiv. Plně spolupracuji s vyšetřovateli na objasnění toho, jak k této tragédii došlo,“ napsal herec na Twitteru.

Vyšetřovatelé stále zjišťují, jak je možné, že se do zbraně ostrý náboj dostal.

Tagy:
smrt tragédie natáčení filmu USA Alec Baldwin Rust Halyna Hutchinsová Joel Souza ostrý náboj Santa Fé