Brutální napadení školáka v Ostravě: Spolužáci si útok natáčeli, nepomohl nikdo

Policie ve Frýdku-Místku řeší incident, při kterém měl osmák napadnout třeťáka. V Ostravě se zase surově mlátili žáci ze stejné třídy. Agresivita podle učitelů narůstá a už se prý téměř nedá zvládnout.

Děti dokážou být surové a nemají zábrany. Ale v posledních měsících jsou jejich vzájemné potyčky a útoky opravdu extrémní, jak ukazuje případ z Ostravy. „Šel jsem k umyvadlu, on mě kopl a spadl jsem tam, pak mě začal bít,“ popsal napadený žák s tím, že ostatní agresora ještě podporovali.

„Dnes to byl můj syn, někdy to zas může být někdo jiný, menší,“ varovala matka Kamila Švenková. Podle tamní ředitelky šlo o extrémní případ. „To že se děti pošťuchují, občas dojde k nějaké hádce, na to jsme zvyklí. Tohle je ale prostě napadení,“ doplnila Radka Hanusová z ostravské základní školy s tím, že už se chystá na policii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry otřesné šikany. Žáci týrají postiženého chlapce. Sejměte ho, překřikují se

Podobný případ policie pošetřuje i ve Frýdku-Místku. „Policisté přijali oznámení o možném opakovaném napadení žáka jedné z frýdeckomísteckých základní školy,“ řekla policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

„Syna si odchytli u šaten, byli to tři až čtyři kluci, někteří ho drželi, další ho bili, kopali, dali mu pěstí, žduchli do něho a několikrát mu vyhrožovali, že si na něho počkají před školou,“ popsala incident matka napadeného žáka třetí třídy Petra Vojtek.

Vše se seběhlo trochu jinak, říká ředitel

Rodiče v tomto případě případě mluví o zjevné šikaně a tvrdí, že škola celou věc bagatelizuje. „Pan ředitel se k tomu postavil ,tak je šikana, co mám dělat. Prostě se to děje, to se prostě nedá vyřešit‘. Žádná snaha nic,“ doplnila.

Podle ředitele školy se ale události seběhly trochu jinak a nejedná se prý o šikanu. „To, co jsme zjistili, že jeden chlapec kopal druhého chlapce a bouchl ho do ramene, došlo tam k nějaké slovní přestřelce,“ sdělil ředitel školy Lukáš Synek.

Podle mnohých pedagogů a psychologů je zvýšená agresivita důsledkem toho, že děti byly během pandemie covidu dlouho mimo kolektiv a teď spolu absolutně neumí vycházet. „Vždycky říkám, že se nám po covidu děti vrátily úplně jiné, než jsme je znali v dobách minulých,“ ředitelka ostravské základní školy. Dětští psychologové jsou tak doslova zavalení prací.

Tagy: