Bizarní případ ve Finsku. Z chyceného sprejera se vyklubal místostarosta Helsinek

Paavo Arhinmäki

Místostarosta Helsinek sprejoval graffiti

Policisté ve Finsku řešili bizarní případ, který prorůstá do komunální politiky Helsinek. Přistihli tamního místostarostu Paava Arhinmäkiho ve chvíli, kdy se svým kumpánem sprejoval graffiti na pilíř mostu. Odstranění nelegální malůvky vyšlo město v přepočtu na více než 80 tisíc korun. Nebylo to poprvé, kdy komunální politik na sebe upozornil.

Šestačtyřicetiletý Arhinmäki je kontroverzní postavou finské politiky. Bývalý ministr kultury a sportu se kdysi s hokejovým národním týmem po zisku bronzových medailí na olympiádě v Soči opil tak, že omdlel na baru a museli ho odnést. Když přiletěl do Helsinek, přiznal, že si v Rusku zapomněl kufr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boje se Stalinem i Hitlerem, neutralita a vstup do NATO. Jak se vyvíjela politika Finska?

Před pár dny Arhinmäki vyrazil s kamarádem sprejovat na předměstí Helsinek. Místostarosta si vybral nelegální plochu a k jeho smůle ho přistihli policisté.

„Najednou se na mostě objevili policisté. Křičeli na nás, že nemá cenu se pokoušet o útěk. Měli pravdu. Proč bychom se my, rodiče ve středním věku, pokoušeli utéct, když vedle nás měli zaparkované auto,“ napsal Arhinmäki na Facebooku.

Za svůj prohřešek si místostarosta sypal popel na hlavu. „Rád bych se omluvil za svou blbost. Žádám o odpuštění,“ dodal. Zatímco mnozí politici si klepou na čelo a místostarostu kritizují, „na ulici“ si kontroverzní politik podle všeho vydobyl respekt. Město už dokonce má graffiti na jeho počest.

Tagy: