Blackout v Česku nastane, je jen otázka kdy. Nezbývá než se modlit, varuje ekonom

Dodavatel zvýšil klientce zálohy na dvojnásobek. (Ilustrační foto)

Co na to vaše peněženka 19.10.2023

Není otázka, zda blackout nastane, ale kdy k tomu dojde. Uvedl to v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda s tím, že naposledy hrozil plošný výpadek dodávek elektrického proudu v topné sezoně 2021/2022. Podle něj se můžeme jen modlit, aby k blackoutu nedošlo již letos.

Letos číhá rizik v energetice mnohem méně než minulou topnou sezonu, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. „Zásobníky máme rekordně naplněné. A když srovnáme burzovní ceny, tak i navzdory zdražení plynu, jsou dramaticky níže, než byly při nástupu loňské topné sezony,“ popsal Kovanda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozpočet nemá sestavovat umělá inteligence. Rusnok zkritizoval automatický růst výdajů

Zároveň ale varoval, že přihodit se může cokoliv. „Vzpomeňme si, že ještě v topné sezoně 2021/2022 hrozil dokonce plošnější evropský blackout a tehdy to nikdo neočekával. Ani nyní nemůžeme stoprocentně vyloučit, že dojde k nějakému zásadním blackoutu, tedy plošnějšímu výpadku dodávek elektrického proudu. Není otázkou, zda blackout nastane, ale kdy k tomu dojde,“ upozornil ekonom. Dodal, že se můžeme modlit, aby to nebylo už letošní topnou sezonu. „Vzhledem k napjatosti geopolitické situace by to ničemu nepřidalo,“ dodal.

Ekonom Petr Bartoň ale podotkl, že blackout může nastat i při sebelépe nastavené energetické koncepci. „Samozřejmě že čím více se budeme spoléhat na časově neovlivnitelné zdroje energie, to znamená větrníky, slunečníky, tím větší prostor je pro nenadálé situace,“ popsal Bartoň.

Tagy: