Rozpočet nemá sestavovat umělá inteligence. Rusnok zkritizoval automatický růst výdajů

Jiří Rusnok

360° 12.10.2023

Rozpočtová politika má odrážet preference voličů, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok spolu s varováním, že významné výdaje se postupně automatizují, vlivem čehož by celý systém „běžel tak nějak sám“. Pronesl rovněž, že v takovém případě může převzít všechny propočty pouze několik lidí z ministerstva či v budoucnu umělá inteligence. Ekonomický odborník mimo jiné upozornil, že toto směřování je zcela neefektivní a schází mu vize, která by podporovala konkrétní oblasti.

Ohledně směřování v rámci státního rozpočtu má Rusnok jasno: „Rozpočtová politika by měla odrážet preference voličů. Měli bychom mít i v nejvyšších špičkách nějakou vizi, kterou konkrétní oblast chceme podporovat, zda zdravotnictví nebo dopravu,“ nastínil bývalý guvernér.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka ve studiu. Lež jako věž, opřel se Fiala do Skopečka kvůli hlasování o vládním balíčku

Související závazek vlády ohledně automatického zvyšování výdajů obrany či školství tak prý působí nepromyšleně. „Významné výdaje tohoto typu se oproti dosavadnímu stavu skutečně do budoucna zautomatizují, což by mohl být problém,“ nadnesl Rusnok.

Taková rozhodnutí ale prý mohou vést k omezování autonomie tohoto konceptu. „Všechno poběží tak nějak samo, nezávisle na ní. Parlament už nebude rozhodovat, ale vše spočítá na ministerstvu financí pár lidí, možná i časem umělá inteligence. Důchody jsou dány, zdravotnictví také, nyní i obrana s armádou,“ vyjmenoval.

Hlavním problémem by podle něj v takovém případě mohla být neregulovatelná změna, kterou nebude možné v následujících letech nijak ovlivňovat. „Z celé věci se najednou stane automat, který bude mít samozřejmě nejrůznější dopady. Znamená to, že výdaje porostou tempem v návaznosti na růst ekonomiky či inflace,“ pronesl v pořadu 360°.

Slovům Petra Fialy či Zbyňka Stanjury (oba ODS) ohledně toho, že se jedná o poslední úsporný balíček této vlády, prý Rusnok zcela rozumí, a to hlavně z politologického hlediska. „Každý máme své role. Politická reprezentace cítí cenu všeho úsilí, zvlášť když proti vám stojí víceméně populistická opozice. Představitelé kabinetu samozřejmě nechtějí riskovat, že by byli těmito politiky zcela smeteni,“ dodal.

Tagy: