Blažek je vstřícný krok a Zeman nemá na vybranou. Komentátorka hodnotí povolební jednání

Prezident Zeman přijal předsedu ODS Petra Fialu a poslance Pavla Blažka (oba ODS) v Lánech krátce před volbami konkrétně 22. září 2021.

Programové prohlášení případné koaliční vlády

Andrej Babiš (ANO) dal najevo, že nominaci nepřijme, a prezidentu Zemanovi tak nezbývá, než pověřit Petra Fialu (ODS). Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla komentátorka Echo24 Lenka Zlámalová. Vládní koalici pochválila za to, že nevyčkává, chová se sebevědomě a „šlape na plyn“. Zeman se podle Zlámalové bude chovat jinak než v minulosti. Vstřícným krokem je podle ní nominace Pavla Blažka z ODS na ministra spravedlnosti. Politika, kterého Zeman dobře zná a standardně s ním komunikuje.

Vládní koalice Spolu a Pirátů se STAN si rozdělily ministerstva, domluvily se na koaliční smlouvě a programovém prohlášení. To vše stihly za necelý měsíc od voleb. Předseda ODS Petr Fiala tak zřejmě po právu už nyní vystupuje jako možný premiér, přestože se s prezidentem republiky ještě vůbec neviděl.

„Situace se vyvíjí jasně. Myslím, že Miloš Zeman se bude chovat jinak, než jak ho známe z minulosti. Naopak vidím vstřícný krok (ze strany koalic), a to je nominace Pavla Blažka z ODS na post ministra spravedlnosti. Je to člověk, který s Petrem Fialou pravidelně dochází na schůzky k Miloši Zemanovi. Toto se dá určitě vnímat jako vstřícný krok vůči prezidentovi, že tam je osoba, která s ním umí dobře komunikovat,“ zhodnotila aktuální situaci komentátorka.

Podle ní je dobře, že koalice nečekají, co se stane, ale postupují po volbách kupředu. „Myslím, že od vládní koalice je dobré, že šlape na plyn, chová se sebevědomě a pasivně nevyčkává na to, až bude přijata,“ doplnila Zlámalová a naznačila, že to není výrazem neúcty vůči nemocnému premiérovi.

Co se týká jmen potenciálních ministrů, která prosakují na veřejnost, tak by s nimi podle Zlámalové Zeman neměl mít žádný problém.

Miloš Zeman je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici podruhé v krátké době. Sanitka ho odvezla ze zámku v Lánech v neděli po volbách, tedy 10. října.

Tagy: