Blažek: Parkanové dáme odškodnění. Za zničený život by se měli omluvit ti, kdo stíhali

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

PARTIE Terezie Tománkové 23.1.2022 11:00

Po deseti letech definitivně skončilo trestní stíhání exministryně obrany Vlasty Parkanové kvůli nákupu armádních letounů CASA. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) je zarážející délka celé kauzy. „Rád bych se paní Parkanové omluvil a dal odškodnění,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Už jsem poslal dopis panu Sokolovi, právnímu zástupci paní Parkanové, aby přišel i s ní, že bych se rád omluvil za stát a dal odškodnění,“ řekl Pavel Blažek v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Ministr spravedlnosti mimo jiné kritizoval délku soudního řízení. „Je třeba si uvědomit, že ti lidé mají děti a rodiny, které to rovněž odnášejí,“ dodal ministr spravedlnosti. Podle něho je rovněž problémem medializace takových případů. „Zkázonosnou roli v její kauze sehrála média,“ uvedl Blažek.

„Paní Parkanovou znám, vždycky to byla spíš srdcařka. Když jí bylo sděleno obvinění, byla jsem překvapena. Důkazně to neznám, takže o tom nemohu více hovořit. Trvalo to ale dlouho. Státní zástupci a soudci měli zatopit pod kotli a přidat,“ poznamenala v Partii Blažkova předchůdkyně v čele resortu spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Benešová: Dobře že Stříž nepodal dovolání

Podle ní je dobře, že nejvyšší státní zástupce Igor Stříž již v kauze Parkanové nepodal dovolání. Benešová připomněla, že případ není v tuzemsku ojedinělý. Uvedla několik kauz, které se v minulosti týkaly politiků z Ústeckého kraje a rovněž skončily zproštěním.

„Je nutné jasně nastavit trestní politiku státu. Je třeba, aby všichni plnili to, co je v zákonech. Aby státní zástupci měli odvahu zastavovat nebo vůbec kauzy nezahajovat. Důkazem odvahy není stíhat politika. Vy byste měli vyhodnotit, jestli taková věc má šanci u soudu, a to se dnes neděje,“ řekl Blažek.

Parkanové už se omluvila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle Blažka by se však měli omluvit „ti, kdo stíhali, ti, kdo obviňovali“. Neexistuje však podle něj způsob, jak k tomu tyto orgány přimět.

Deset let trvající kauza

Bývalá ministryně obrany ve vládě Mirka Topolánka (ODS) Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, později TOP 09) čelila od roku 2012 trestnímu stíhání pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Toho se měla dopustit v souvislosti s nákupem armádních letounů CASA. Policie Parkanové dávala za vinu, že nenechala udělat znalecký posudek k ověření ceny letadel, a státu tak měla vzniknout škoda ve výši 818 milionů korun.

Stíhání a později i obžalobě čelil s Parkanovou také tehdejší ředitel ministerské sekce pro vyzbrojování Jiří Staněk. Žalobu v roce 2015 podal státní zástupce Jan Kořán. Pro Staňka žádal pětileté vězení a pětimilionový trest, pro Parkanovou chtěl dvouletou podmínku a pokutu dva miliony korun. Pro oba se také domáhal zákazů činnosti.

Po několika letech soudních tahanic přišel loni v říjnu osvobozující rozsudek odvolacího městského soudu v Praze. „V žádném směru nebylo zjištěno, že by České republice v souvislosti s obchodem s letadly a s nákupem transportního letounu CASA vznikla nějaká škoda,“ konstatovala jeho předsedkyně Petra Benešová. Definitivně si ale Parkanová se Staňkem mohli oddychnout až v první polovině ledna, kdy nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nevyužil možnosti podat v této kauze dovolání.

Tagy: