Blázen, nebo génius. Ondřej Gregor Brzobohatý „válčí“ s Troškou kvůli Slunce, seno

Hudebník Ondřej Gregor Brzobohatý připravuje v pražském divadle Karlín muzikál na motivy komedie Slunce, seno, jahody. Stal se autorem libreta a hudby a tvrdí, že s režisérem a majitelem autorských práv Zdeňkem Troškou jsou na všem domluveni. Jak se ukázalo, není to tak úplně pravda.

Vytvořit z prvního dílu komedie z jihočeských Hoštic hudební muzikál, byl spontánní nápad. Ondřej Gregor Brzobohatý se jako obdivovatel slavné americké první scény Broadway, kde drtivá většina muzikálů vychází z kultovních filmových témat, porozhlížel po něčem podobném.

Když pak v televizi uviděl Slunce, seno, jahody, bylo rozhodnuto. Vytvořil několikastránkovou synopsi, kterou následně poslal řediteli karlínského divadla a čekal na reakci.

Odpověď byla nečekaná. Šéf divadla mu odepsal, že se musel buď úplně zbláznit, nebo je génius. Projekt nakonec dostal zelenou a pak už to šlo rychle.

Na tiskové konferenci k chystanému muzikálu Ondřej média ujišťoval, že s režisérem Zdeňkem Troškou předem vše konzultoval a má jeho souhlas. Ten to ovšem vidí jinak a má několik zásadních připomínek. „Ano souhlasil jsem, ale chtěl jsem, aby se Ondra spojil s autorem hudby ke Slunce, seno... Karlem Vágnerem a vše s ním probral. Chtěl jsem, aby ta ústřední píseň, zůstala ponechaná,“ tvrdí režisér. K tomu se ale Brzobohatý příliš nemá. Hudbu chce udělat zcela novou.

Škopkovou bude hrát Pazderková s Gondíkovou

Troškovi se také nepozdává herecké obsazení. Jaroslava Kretschmerová, která v jeho komedii ztvárnila Evíka, bude hrát v muzikálu drbnu Kelišovou. A v roli Škopkové, jež ztvárnila Helena Růžičková, se budou alternovat Iva Pazderková s Adélou Gondíkovou. A ty mají od původní postavy poněkud odlišnou figuru.

„Jsou to skvělé herečky i komičky. Adéla mi třeba hrála ve filmu Doktor od jezera hrochů. Ale Škopková by měla být při těle. Ani jednu z nich si v této roli nedokážu představit. Obávám se, že to diváci nepřijmou. Ondrovi jsem doporučil Lucii Polišenskou, která by se na to podle mě skvěle hodila. Když jsme spolu točili pohádku Zakleté pírko, tak jsem jí říkal, že jednoho dne nahradí Helenu Růžičkovou. Odpověděla, že nejsem jediný, kdo jí to říká,“ přidává Troška další výhradu.

Gregor Brzobohatý si ovšem stojí za svým. „Hodně jsem nad tím přemýšlel, kým Helenu Růžičkovou nahradit. Nakonec jsem došel k závěru, že je nenahraditelná. Proto jsme se nakonec rozhodli jít na to úplně jinak a vybrali jsme odlišné typy hereček. Ivu Pazderkovou a Adélu Gondíkovou. Dělají si to po svém a snad se díky tomu vyhnou srovnání,“ vysvětlil hudebník.

„Když jsem dostala nabídku, hrozně jsem se smála. Pak jsem se začala bát. Je to pro mě velká výzva a já mám velké výzvy ráda,“ okomentovala roli Iva Pazderková.

Zdeněk Troška tak nakonec zrod muzikálu sleduje zpovzdálí s jistým despektem a dává od něj ruce pryč. „Dal jsem jim jen souhlas, jinak s tím nemám nic společného,“ hlásí.

Tagy: