Tajemství trilogie Slunce, seno: Babči vydělaly majlant. Farář Otík prodělal tisíce

Proč se jedna z nejslavnějších českých komedií málem nikdy nenatočila? Kolik za natáčení inkasovaly vesnické babči, neherečky? Kdo na place jen o vlásek unikl smrti? A s kým si Helena Růžičková ve fackovací scéně vyřizovala účty?

Režisér Zdeněk Troška si musel natáčení své vysněné komedie s vedením Barrandova vybojovat. Trvalo několik let, než je dokázal přesvědčit. „Nakonec mi řekli: „Když si na to seženeš štáb a peníze, natoč si to.“ Možná doufali, že mi tím zavřou ústa, ale já se nedal. Nezbylo mi nic jiného, než udělat film za málo peněz a jen s dvanáctičlenným štábem,“ zavzpomínal Troška.

Snímek natáčel ve vesnici, kde vyrůstal a žil, tedy v jihočeských Hošticích, a do klíčových rolí se nebál obsadit řadu místních starších žen, které s profesionálním herectvím neměly žádné zkušenosti. Představitelka největší drbny Kelišové Marie Švecová byla jeho teta. „Oni samozřejmě neznali tu strukturu, jak to ve filmu chodí, že se ty scény točí na přeskáčku. Po několika dnech se vypravily za mojí maminkou a povídaly jí: „Holka, ten tvůj kluk... To nemá žádný děj. Ježíš, to bude strašná blbost a ostuda,“ uvedl s úsměvem režisér.

Honoráře, které za natáčení dostávaly, však braly všemi deseti. V té době činil jejich průměrný důchod 350 korun a ony za každý den od filmařů měly až sto dvacet korun na ruku. „Nedivte se, že druhý den už byly všechny báby seřazený na návsi na natáčení. Za ty peníze běhaly po vsi i ty, které ani nohy neměly,“ prozradil se svým typickým humorem Zdeněk Troška.

Hlavní roli Šimona Pláničky obsadil čerstvý absolvent JAMU Pavel Kikinčuk. „Šel jsem na běžný konkurz, který probíhal na Barrandově, a vyšlo to. Veselých zážitků z natáčení mám celou řadu, ale jeden i takový, který mohl skončit tragicky. To když se barrandovský autobus, který nás vezl na plac, čelně srazil při objíždění jiného vozidla s nákladním automobilem. Někdo zakřičel, abychom se pevně drželi, tak jsem se stačil vzepřít o sedadlo přede mnou. Ještě štěstí, že řidič nejel tak rychle, jinak bychom skončili asi hodně špatně,“ uvedl herec.

Představitel Káji Kroupy pracoval v nočním gay klubu

Po obrovském úspěchu komedie Slunce, seno, jahody přišlo pokračování pod názvem Slunce, seno a pár facek. Z nových tváří přibyla postava svérázného doktora Káji Kroupy, kterou ztvárnil neherec Josef Stárek, jenž pracoval v nočním gay klubu. Původně ji přitom měl hrát Oldřich Kaiser.

„Pepíček mi pochválil první díl Slunce, seno, jahody, ale neopomněl přitom dodat, že kdyby tam hrál on, bylo by to ještě o dost lepší. Vzal jsem ho tedy za slovo a slíbil, že ho do pokračování obsadím a on bude moc ukázat, co v něm je. Nevěřil mi, myslel si, že si dělám srandu a mávl nad tím rukou. Teprve, když mu z Barrandova přivezli scénář, došlo mu, že si legraci opravdu nedělám,“ přiblížil Troška.

Nejnáročnější scénou z celé komedie byla ta závěrečná, fackovací. Točila se čtyři dny v kuse a na pokyn režiséra se nikdo nesměl šetřit, takže padaly opravdové rány. Nejvíce v ráži byla Helena Růžičková, která si přitom vyřizovala své účty. Dceři Blaženě, kterou ztvárnila Veronika Kánská, uštědřila takovou facku, až vzala druhou o zem, protože neměla ráda štíhlé dívky. S chutí se vyřádila i na Olegovi Reifovi, který představoval otce Šimona Pláničky, neboť se jí nelíbily jeho politické názory. Rvala se tak srdnatě, až si při pádu na zem způsobila těžká poranění. Byla otlučena všude a na těle měla samou modřinu.

Dejdar s Kaiserem skončili v Itálii za katrem

Část závěrečného dílu Slunce, seno, erotika se natáčela v Itálii, kam herecké osazenstvo s celým štábem a technikou vyrazilo společně jedním autobusem. Už samotná cesta stála za to. „Když jsme se blížili k hranicím, byly asi dvě hodiny v noci a mě najednou napadlo – jedeme tam přece pracovat, máme na to vůbec povolení? Samozřejmě žádné nebylo. Tak jsme trnuli hrůzou, co s námi celníci provedou,“ vylíčil Martin Dejdar, představitel Itala Bernarda.

Nezbývalo nic jiného než vymyslet plán, jak zabavit celní správu, aby mohli bez problémů projet dál. „Jirka Lábus vyskočil z busu, začal zpívat italské árie a Jarka Kretschmerová k tomu tančila. Celníci zpočátku nechápavě zírali, ale pak se začali bouřlivě smát a plácat po kolenou. Mezitím autobus pomalu v tichosti projížděl hranice. Když byl za závorou, Jirka s Jarkou do něj naskočili, zamávali jsme jim a odjížděli rychle pryč,“ prozradil Dejdar.

Film se natáčel krátce po revoluci, kdy každý přemýšlel, jak něco vydělat. A cesty na západ chtěl využít i herec Luděk Kopřiva alias farář Otík. „Zašel za mým otcem, který v komedii hrál italského prezidenta družstva. Dlouhá léta byl námořník, tak si Luděk myslel, že mu poradí ze všech nejlíp. To si chudák dal… Táta mu řekl, ať do Itálie přiveze americké cigarety, že je tam nemají, utrhají mu za to ruce a bude v balíku. Tak s sebou skutečně táhl asi patnáct kartonů. Když jsme tam přijeli, zašel za šéfem hotelu, ve kterém jsme byli ubytovaní, a sdělil mu, jaký poklad pro něj má. Ten na něj samozřejmě koukal jako na blázna a z obchodu nic nebylo. Takže celý ten pobyt kouřil štáb ‚Ameriky‘ zadarmo,“ zavzpomínal s úsměvem herec, který během natáčení v Itálii málem skončil v žaláři.

„Před odjezdem z Čech nám dala Valerie Kaplanová, představitelka babičky v posteli, dvacet kanadských dolarů, které snad od roku 1950 skladovala v trezoru v bance s tím, abychom si tam něco za ně koupili. Tak jsme je šli po příjezdu s Oldou Kaiserem vyměnit. Bankéř ze směnárny tu bankovku vzal, projel ji tím svým přístrojem, najednou se ozval alarm, za pět minut dorazili policajti a odvedli nás na služebnu. Ukázalo se, že ty peníze jsou falešné. Naštěstí nás pak pustili, protože se jednalo jenom o malou sumu. Paní Valerii jsme pak koupili láhev, ale nikdy jsme jí o tom, že ty peníze, které si ta léta pyšně střežila, byly falešné, neřekli,“ uvedl Martin Dejdar.

Helena Růžičková zažila erotiku se svým synem

Helena Růžičková během svého života vzpomínala na nepříjemnou událost, která tam potkala jejího syna Jiřího. „Když šel v hotelovém pokoji do sprchy, kvůli té horké vodě tam nějak nabobtnal a nemohl pak projít přes ty úzké dveře, které tam ti vychrtlí Italové měli. Říkala jsem si, ještě jsme se ani nezabydleli a už taková ostuda. Vypadalo to, že budou muset vylomit dveře a vybourat kus zdi, aby se náš nahý Jiříček dostal z koupelny ven. Takže erotiku jsem tam měla i v soukromí,“ líčila herečka.

Slavnou trilogii můžete zhlédnout mezi svátky na TV Prima. Slunce, seno, jahody v neděli 26. 12. ve 22:25, Slunce, seno a pár facek v pondělí 27. 12. ve 22:10. a Slunce, seno erotika v úterý 28. 12. ve 22:05 hod.

Tagy:
Oldřich Kaiser Zdeněk Troška Martin Dejdar Slunce, seno, jahody Helena Růžičková Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika