Na řadě míst světa se začínají uvolňovat opatření zavedená ve snaze zastavit šíření koronaviru, který způsobuje nemoc COVID-19. Leckde už jsou otevřené i restaurace a japonská televizní síť NHK se rozhodla vyzkoušet, jak snadno se v tomto prostředí může infekce šířit, napsal zpravodajský web CNN.
K provedení experimentu stačily jednoduché pomůcky: fluorescentní látka a černé světlo. Jeden z deseti hostů v bufetu dostal na ruku zmíněnou látku představující koronavirus. Pak během běžného oběda se on i zbytek hostů chovali jako obvykle přecházeli k bufetu nabrat si jídlo, vzít si příbory, kontrolovali si mobilní telefon a užívali si pokrmů.
Studie potvrdila nakažlivost koronaviru už před prvními příznaky
Vir Sars-CoV-2 muže nakažený člověk přenést na jiného ještě předtím, než se u něj projeví první příznaky nemoci COVID-19. Potvrdili to němečtí vědci ve studii, kterou otiskl odborný časopis The Lancet Infectious Diseases. Podle expertů to znamená komplikaci ve snaze pandemii utlumit.
Novináři experiment natáčeli a videonahrávka ukazuje, jak se barva rozšířila na celou řadu povrchů, talíře, příbory a ruce i tváře některých lidí v místnosti.
Druhý experiment ve stejném prostředí se zaměřil na výhody dodržování zvýšených hygienických opatření, kdy si „infikovaný“ člověk a ostatní strávníci před jídlem i během něj umyli ruce a častěji se vyměňovaly příbory a další náčiní. V tomto případě se barva šířila méně.
„To video dokazuje, jak se virus velmi účinně roznese na povrchy a lidi kolem,“ řekl CNN John Nicholls, profesor klinické patologie Hongkongské univerzity. „Myslím, že to opravdu podtrhuje nutnost zvýšené hygieny, abychom zastavili šíření této nemoci.“