Boj o pobočky pošt. Na rušení nejsme vůbec připraveni, připouští starosta Litovle

Vrcholí boj samospráv měst a obcí o zachování alespoň některých poboček České pošty, které chce její vedení už k prvnímu červenci zrušit. Radnice odmítají jejich uzavření hlavně tam, kde se lidem výrazně zhorší dostupnost poštovních služeb a hrozí, že zachované pobočky nebudou zvládat nápor zákazníků. Takový případ řeší i v Litovli.

Litovel tvoří samotné město a 11 místních částí – tedy vesnic v okolí. Z pouhých tří poboček chce pošta ještě dvě zrušit, což místním vadí. Vedení Litovelské radnice ze všech sil bojuje hlavně o zachování pobočky pošty v místní části Chudobín, která je šest kilometrů vzdálená od Litovle.

„Neskutečná nevole občanů samozřejmě. Lidem se to nelíbí. Je to celkem 2 700 potenciálních klientů pošty. Ta pošta je velmi využívaná a opravdu ztráta této pošty bude dělat problémy nejen seniorům,“ uvedl pro CNN Prima NEWS starosta Litovle Viktor Kohout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nastala panika a rozhořčení, říká starosta Jaroměře. Ve městě zbude jediná pobočka pošty

Mladá žena, která obsluhuje zdejší poštu, rozhovor na kameru odmítla s tím, že nemá povolení od vedení. I ona je ale přesvědčena, že rušení zrovna této pobočky nedává smysl. „V Litovli je to od autobusu ještě další kilometr. Tady i vybere peníze, ona vám poradí. Okolní vesnice chodí sem,“ uvedl jeden z obyvatel Chudobína. Další upozornil na to, že na poště v Litovli bývá například v období vyplácení důchodů poněkud plno. „Tam bývá narváno a v době covid byly fronty až ke Svatojánskému mostu nebo až za něj,“ doplnil.

Litovel podle starosty na nápor není připravená

Už teď funguje v celé Litovli jen jediná pošta. Vedení města se bojí, že v případě zrušení dalších poboček v okolí, tu lidově řečeno nebude k hnutí. „V Litovli jsou 4 přepážky a parkovacích míst tam máme zhruba 5. Na to vůbec nejsme připravení,“ upozornil Kohout. „V Litovli není MHD. To znamená, že občané z těch místních částí dojíždějí do centra města autobusovými spoji, které jezdí ve všední dny zejména ráno, odpoledne a večer. Tady ty časy příjezdů autobusů do Litovle se neshodují s otevírací dobou pošty,“ doplnil místostarosta Lubomír Broza.

Starosta se prý zatím neoficiálně dozvěděl, že i přes argumenty Litovle Česká pošta trvá na zrušení pobočky v Chudobíně, anebo na převodu do režimu Pošta partner plus. „Ale tam už je kompletní vlastně dotace. Pochopil jsem, že to už muselo město celé provozovat jako kdyby a ještě poště platit nějaké know-how,“ popsal Kohout.

Jinde se města alespoň dohodla na tom, že pobočku ke zrušení vymění za jinou - podle nich méně důležitou. To je třeba příklad Ústeckých pošt v Neštěmicích a na Klíši. Nakonec zůstává ta Neštěmická. Právě s výměnou, lidově řečeno, kus za kus Česká pošta problém nemá. Na celkovém počtu zrušených poboček ale trvá. Skončit jich má 300.

Tagy: