Nastala panika a rozhořčení, říká starosta Jaroměře. Ve městě zbude jediná pobočka pošty

Rušení poboček České pošty dál budí emoce. Vedení mnoha obcí a měst se snaží vyjednat alespoň kompromisní řešení, aby služby pro své občany mohla zachovat. V Jaroměři má ze tří poštovních poboček zbýt jediná. Že zvládne obsloužit dvanáctitisícové město, jeho obyvatelé pochybují.

Jaroměř se ocitla na seznamu obcí s poštami které jsou na zrušení. Ve městě fungovaly tři pobočky, které byly strategicky dobře rozmístěné pro jednotlivé části města. Dvě z nich se ale mají zavřít. Jediná pobočka, která má být zachována, je na náměstí ČS armády. Od zbývajících dvou, které mají být zrušené, ji dělí zhruba třicet minut cesty pěšky.

Jedna pobočka na celé dvanáctitisícové město. Ani radnici přitom nikdo na plán předem neupozornil, natož aby ho konzultoval. „Nastala panika a rozhořčení. Bude to komplikace jak pro seniory, tak pro maminky s dětmi. Nedovedu si úplně dobře představit, jak z Josefova budou utíkat s malým špuntíkem a druhým dítětem v kočárku a vyřizovat nějaké formality na poště,“ popsal pro CNN Prima NEWS starosta Jaroměře Jan Borůvka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká pošta by mohla prodat svou hlavní budovu v centru Prahy, připouští Rakušan

Že to skutečně může být problém, potvrdili štábu CNN Prima NEWS i obyvatelé Jaroměře. „Buď mě kluk odveze, když ho seženu a nebude v práci, nebo manželka, nebo nevím. Nedojdu až dolů,“ uvedl jeden z místních.

Jednání se zástupkyní pošty nepřineslo pro město žádný výrazný kompromis. U zbylé pobočky se neplánuje ani rozšíření pracovní doby. „Byla mi nabídnuta služba Partner+. Když jsem se ptal, co to obnáší, bylo mi řečeno, že si vlastně zaplatíme veškeré náklady a ještě zaplatíme České poště za to, že můžeme tuto poštu Partner+ provozovat. To mi úplně nepřišlo jako relevantní služba občanům,“ doplnil Borůvka.

Velkou část Jaroměře obsluhovala pobočka pošty na Zavadilce. Teď budou muset lidé chodit na pobočku o dva kilometry dál. „Rozumné to není, tady bydlí spousta starých lidí, kteří tím pádem budou muset do centra, což je dost daleko. A budou mít problémy, nehledě na ty fronty a vše ostatní. Čili to naprosto neschvaluji. Budu muset jezdit na náměstí, tam nedojdu pěšky s balíky,“ doplnil další z místních obyvatel.

Nedávno přitom přišla Jaroměř i o pobočku finančního úřadu, zůstala jí pouze podatelna. Finanční správa ale na rozdíl od České pošty s městem vše komunikovala s předstihem.

Tagy: