Boje v Karabachu nekončí. Metropolí otřásly výbuchy

Vzájemným ostřelováním arménských a ázerbájdžánských sil dnes pokračoval konflikt o horskou enklávu Náhorní Karabach, který propukl minulou neděli. Karabašskou metropolí Stěpanakert otřásly výbuchy, podle ministerstva zahraničí neuznávané republiky jej zasáhlo ázerbájdžánské ostřelování. Baku oznámilo, že se pod palbou arménských sil ocitla ázerbájdžánská města, píší zahraniční agentury.

Ve Stěpanakertu se v 9:30 ráno místního času (7:30 SELČ) rozezněly výstražné sirény, které následovalo několik výbuchů. Karabašské ministerstvo zahraničí za jejich původce označilo rakety „ozbrojených sil Ázerbájdžánu“.

Město se v uplynulých dnech ocitlo pod palbou hned několikrát, ostřelování tamní obyvatele donutilo uchýlit se do sklepů či krytů. V noci ze soboty na dnešek se metropole ocitla bez elektřiny.

Z útoků na vlastní města viní protistranu také Ázerbájdžán, podle kterého se pod palbou arménských sil ocitla Náhornímu Karabachu přilehlá města Terter a Horadiz i druhé největší ázerbájdžánské město Gjandža (Gäncä), napsala agentura AFP. Karabašské síly uvedly, že se jim zde podařilo zničit vojenské letiště.

Spor o Náhorní Karabach trvá už několik let

Spor o Náhorní Karabach – enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem – trvá mezi Arménií a Ázerbájdžánem dlouhou dobu. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za existence Sovětského svazu a Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 tisíc mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků.

V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje území za okupované.

Současný konflikt si na Kavkaze za osm dní vyžádal nejméně 242 obětí; většinu z nich tvoří vojáci Náhorního Karabachu, 14 arménští a 19 ázerbájdžánští civilisté. Baku neuvádí ztráty své armády v konfliktu, jen počty civilistů zabitých arménským ostřelováním.

Tagy: