Umění válčit se na Ukrajině učí i ženy. Každý by měl být ochotný bránit vlast, říkají

Na válku se připravují i ženy v Zakarpatské oblasti.

Ukrajina: Na válku se připravují i ženy v Zakarpatské oblasti

Jsou tisíc kilometrů od fronty, ale připravují se na válku. Muži, ale ještě více ženy, se v ukrajinské zakarpatské oblasti ve stále větší míře hlásí do domobrany. Učí se základům vojenského řemesla, přežití v přírodě i první pomoci. Reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno nahlédl do jejich zázemí.

Členové oblastní domobrany v zakarpatské oblasti na Ukrajině se schází každou sobotu a v lesích nad Užhorodem se připravují na válku. „Smysl projektu je, aby se lidé naučili zacházet se zbraní, pohybovat se na bojišti, v lese a na poli, aby se u nás nestalo to, k čemu bohužel došlo v Buči a v Irpini. Tam lidé nebyli připravení,“ popsal pro CNN Prima NEWS náčelník zakarpatského oblastního centra přípravy obyvatel na národní odpor Jurij Buljakov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bratři, vraťte se a bojujte. Jinak nás Rusko zmasakruje, vzkazují Ukrajinci krajanům v cizině

Instruktory jsou veteráni, vesměs muži, kteří bojovali už v roce 2014 na Donbase. „Hlavně je učíme, aby přežili. Živý voják je dobrý voják,“ uvedl Buljakov. 64 procent účastníků jsou ženy a dívky. Podle instruktorů jsou motivovanější než muži a dvě účastnice kurzu už vstoupily do armády.

Zakarpatí je sice daleko od fronty, ale místní ženy mají jasno. „Já si myslím, že by takovým kurzem měl projít každý, komu je 18 let. Umět zacházet se zbraní, poskytnout první pomoc. A každý by měl být ochotný vzít zbraň a bránit svoji vlast,“ uvedla Halina, která reportérovi CNN Prima NEWS Matyáši Zrnovi ukazuje, jak se ve Lvově účastnila kurzu boje v zastavěné oblasti. „

„Jsem civilistka, mám tři děti. Ale vím, že musím umět bránit svou rodinu. Tak jako nyní každý Ukrajinec. Už jsem ukončila třetí kurz. Mám čtrnáctiletého syna a všechno, co se tady naučím, mu předávám,“ popsala Olga, další účastnice kurzu.

Tagy: