Bratři, vraťte se a bojujte. Jinak nás Rusko zmasakruje, vzkazují Ukrajinci krajanům v cizině

Ukrajinští minometčíci, duben 2024

Americký Senát schválil pomoc pro Ukrajinu

Řady ukrajinských obránců se každým dnem tenčí. Přišel čas, aby se do války zapojili i ti, kteří se jí dosud vyhýbali, jinak Rusko vyhraje a zmasakruje nás, říkají Ukrajinci oslovení redakcí CNN Prima NEWS. Situace na frontě se nelepší a posil je málo. Bez masivní mobilizace a stahování krajanů ze zahraničí hrozí, že Rusové letos – či nejpozději příští rok – provedou úspěšný průlom. Kreml totiž dorovnává ztráty verbováním žoldnéřů, kteří toho sice v boji moc nedokážou, ale poslouží jako levný magnet na střelivo.

Skutečnost, že ukrajinská armáda trpí skoro až kritickým nedostatkem lidské síly, není žádným velkým tajemstvím. Situace došla tak daleko, že parlament v Kyjevě schválil změny v mobilizačním zákoně a snížil věk pro odvod z 27 na 25 let. Novela s podpisem prezidenta Volodymyra Zelenského pošle do války dalších zhruba 50 tisíc mladých mužů.

A mnozí ukrajinští vojáci na frontě říkají jediné. „Konečně. Není to sice dost, ale aspoň něco. Každá ruka, která umí vystřelit ze zbraně nebo ovládat drony, je teď potřeba. Ve válce jsme už dva a půl roku, ale já i další kluci z čety jsme občas kyselí, když dostaneme možnost jít na chvíli pryč od fronty si odpočinout a vidíme bojeschopné lidi, kteří dělají, jako kdyby se v naší zemi žádná válka neodehrávala. Nepřijde mi to fér,“ řekl redakci CNN Prima NEWS Anton, voják ze 141. ukrajinské brigády.

Právě ta dostala před měsícem obtížný úkol posílit pozice v oblasti Robotyne, kde se Ukrajinci brání intenzivním ruským útokům. Ty ale kremelská armáda vede na více místech po celé délce fronty. Ukrajinské ztráty jsou znát, a pokud nedojde k posílení všech klíčových vojenských útvarů, může se obrana při příští ruské ofenzívě rozpadnout.

Jiné řešení podle Antona zkrátka neexistuje: Je potřeba nejen hromada munice, ale také ráznější mobilizace, včetně stažení Ukrajinců ze zahraničí. „Vím, že to nezní hezky. Nikdo nechce umřít, všichni chceme žít bez toho, aniž bychom se každou minutu strachovali, že už druhý den nebudeme na světě. Ale pro nás je to už přes dva roky realita. Pokud zemi neubráníme, nebude kam se vracet,“ pokračoval Anton.

Pro Ukrajince, kteří utekli do zahraničí, aby se vyhnuli odvodům, má jasný vzkaz. „Bratři, vraťte se domů a bojujte s námi. Jinak nás Rusko zmasakruje, zničí všechno, co jsme roky budovali, a naše oběť přijde vniveč. Vraťte se zpět, prosím,“ apeloval voják, který má za sebou rok bojů v Záporožské oblasti.

Porážka Ukrajiny? Na vině by byli i ti, co do války nešli

Česko-ukrajinský voják „Matouš“ poznamenal, že Rusové o lidi nemají nouzi. I čerstvě mobilizovaní branci či hojně verbovaní nepálští či čínští žoldnéři poslouží. Když už ne jako efektivní bojová síla, tak aspoň jako magnet na kulky. Kreml podle něj moc dobře ví, co dělá: munice je málo a první útočné vlny cizinců v řadách ruské armády mají vyčerpat ukrajinské zdroje.

Ukrajina takto postupovat nemůže. „Naše vláda nemá peníze na to, aby si zaplatila nějakou velkou armádu ze zahraničí. Ano, já jsem Ukrajinec narozený v Česku, takže neřeším nějaké cizinecké legie, ale vím od kluků, kteří tam jsou, že už nepřibývá tolik zahraničních dobrovolníků jako před dvěma lety,“ řekl redakci CNN Prima NEWS: „To je problém. Těch lidí, kteří jsou ochotní držet zbraň, tu chybí fakt hodně.“

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Co vše obsahuje schválená pomoc Ukrajině? A jaké zbraně z USA do Kyjeva poputují?

Podle něj si spousta Ukrajinců v zahraničí neuvědomuje, co může znamenat ruský průlom na frontě. „Bylo by to hodně špatné. Už teď nejsou síly vyrovnané. Pomoc ze Západu k vítězství v celé válce nestačí. Nechci znít jako nějaký moralista, co ví, jak se všechno dělá nejlíp, ale pokud válku prohrajeme, na vině budou i krajané, kteří nepřišli bránit zemi. Pak už nebudou vítaní nikde,“ vzkázal ostře muž, který vystupuje v článcích pod přezdívkou a jehož identitu redakce zná.

Na druhou stranu si ale mohl v posledních dnech oddychnout. Nejen díky české muniční iniciativě, ale také dlouho vyhlížené pomoci z USA: „Potřebovali jsme to jako sůl. Nepostupujeme, spíše ztrácíme území. S nedávno schválenou podporou můžeme získat zpět pevnou půdu pod nohama a plánovat s větším klidem další postup. Poslední měsíce byly extrémně těžké pro nás všechny.“

Příprava na dlouhou válku

Armáda nejprve tvrdila, že jí chybí až půl milionu mužů. Později ale prohlásila, že skutečné potřebné číslo je státním tajemstvím. Údajně má být nižší. Nedávno schválený zákon se ale netýkal jen snížení věku pro odvod. Obsahuje také řadu dodatků, které zpřísňují samotný proces mobilizace a více trestají jedince, kteří se snaží frontě vyhnout.

Nabádá například úřady k prověření případů, kdy lidé neodešli do války kvůli zdravotní indispozici. Lékařský přezkum má odhalit možné padělání záznamů s cílem vyhnout se odvodu.

Vůbec největší vášně ale budí změna, která se do zákona dostala vyloženě na poslední chvíli. Původně měla být v mobilizačních podmínkách klauzule o dočasné službě – po 36 měsících měli mít vojáci právo na demobilizaci. Definovaný konec služby se ale nakonec do zákona nedostal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry ukrajinského vzdoru proti ruské přesile. Podívejte se, jak obránci bojují v obtížných podmínkách s kremelskou armádou.

Tagy:
válka armáda vojáci zbraň Ukrajina mobilizace USA Rusko Kyjev Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml válka na Ukrajině Záporoží ruská invaze na Ukrajinu český bojovník