Bombastická výměna Vrány do Detroitu: Musí se naučit prohrávat, ale trejd mu pomůže

Washington na něj ukázal prstem v prvním kole draftu v roce 2014. Český hokejový útočník Jakub Vrána se přes farmu Hershey Bears propracoval do hlavního týmu organizace Capitals a rozhodně v něm nebyl neznámým hráčem. Za 322 zápasů udělal dohromady i s play-off 165 bodů. Další góly a asistence už bude přidávat v Detroitu Red Wings, kam v pondělí večer zamířil v rámci diskutovaného „trejdu“. O výměně, která nejvíce zatřásla NHL, jsme se bavili se členem sportovní redakce CNN Prima NEWS Martinem Tomaidesem.

Pondělní trade deadline neboli uzávěrka přestupů v NHL, se odehrávala poměrně v poklidu. Až večer vybuchla zvláště z českého pohledu bomba. Z Washingtonu do Detroitu putoval pořádný náklad – především 25letý útočník Jakub Vrána, dále slovenský forvard Richard Pánik a navrch volba v 1. kole draftu 2021 a 2. kole draftu 2022. Co, respektive koho získali Capitals? Pouze kanadského křídelníka Anthonyho Manthu.

Leckdo se podivoval. „Jakub Vrána sice byl na několik utkání zdravým náhradníkem, ale i tak výměna rozhodně šokovala a byla blockbusterem přestupové uzávěrky. Vránu si Capitals vybrali v 1. kole draftu 2014, vypiplali ho a v týmu měl pevnou pozici. Všichni hráči, i ti hvězdní, mají v sezoně nebo v kariéře slabší období. Překvapuje mě proto, že se Washington rozhodl k takovému kroku. Nemluvě o ceně,“ podotýká expert na dění v NHL Martin Tomaides.

Generální manažer Washingtonu Brian MacLellan uvedl, že na výměnu přistoupil i proto, že Vrána nebyl spokojený se svojí pozicí v klubu. „Nebylo to jen o tom, že na pár zápasů v sezoně nenaskočil,“ říká Tomaides k pražskému rodákovi. „V Capitals vyrostl, jinou organizaci za mořem nezná, v klubu má mnoho přátel… Ale poslední dobou to prostě nebylo ono. Když v pátek vstřelil gól proti Buffalu, byl to jeho první zásah přesně po měsíci. To je na střelce jeho kalibru málo.“

Najednou se na něj bude spoléhat

V této sezoně naskočil Vrána do 39 zápasů, ve kterých dal 11 gólů, celkově pak má na kontě 25 bodů. Stále je to však výraznější statistický počin, než který zaznamenal Mantha (21 bodů). Generální manažer Red Wings Steve Yzerman, trojnásobný vítěz Stanley Cupu, se tak v pondělí prezentoval jako vynikající obchodník. Mnozí mu však přisoudili méně eufemistické označení – zloděj.

„Rozhodně se ukázal jako obojí zmiňované. Red Wings získali dva hotové hráče, jednoho s hvězdným potenciálem, a k tomu ještě volby v 1. a 2. kole draftu. Obzvlášť volba v 1. kole už je v současné době brána pro generálního manažera jako jackpot. A za to všechno obětoval jen Anthonyho Manthu, muže, který v tomto ročníku nenasbíral ani tolik bodů, co Vrána… Ale tím ho nechci nijak hanit. Manthovi je jen 26, je urostlý a má skutečný čich na góly. Ve Washingtonu pookřeje a půjde nahoru,“ tipuje Tomaides.

Vzestupný trend by měl podle něj čekat i Vránu. „Určitě se zvedne. Už osoba Steva Yzermana by měla být jistotou. Vrána bude mít čas na ledě a nový start. Ale bude si muset navyknout na plno nového. Najednou se na něj bude spoléhat. Nebude mít k ruce stejně kvalitní hráče jako ve Washingtonu a minimálně pro začátek se bude muset naučit prohrávat. Na to nebyl zvyklý, a ačkoliv má Detroit potenciál, chvíli se ještě nahoru škrábat bude.“

Rudá křídla se v posledních letech marně snaží dostat do vyřazovacích bojů, play-off už nehrála čtyři sezony v řadě. A ani v tomto ročníku to nevypadá na povstání. Zatím Detroitu patří v Centrální divizi poslední, osmá příčka. To Washington vede Východní divizi, hraje o Stanley Cup pravidelně, v roce 2018 ho dokonce získal. A podle Tomaidese by Capitals měli ještě pár sezon zůstat v roli hlavních favoritů.

„Zatím úpadek Washingtonu nečekám. Hvězdný Alexandr Ovečkin možná bude zpomalovat, stárnou i Bäckström a Oshie, ale jinak jsou hráči jako Kuzněcov, Carlson, Orlov nebo Wilson v nejlepších letech. V bráně mladí Samsonov a Vaněček, spíš bych tipl ještě útok na Stanley Cup.“

České fanoušky může těšit, že vzhledem k tomu, že Detroit velmi pravděpodobně nepostoupí do vyřazovací fáze NHL, by měl být Vrána k dispozici Filipu Pešánovi pro mistrovství světa v Lotyšsku. Na úvahy o světovém šampionátu je ale ještě poměrně brzy. Aktuální je premiéra odchovance pražských Letňan v novém dresu. Nastoupit by měl v noci ze čtvrtka na pátek proti Chicagu Blackhawks.

S kým utvoří formaci? „Umím si hezky představit, jak by sedl ke kapitánovi Dylanu Larkinovi a k Filipu Zadinovi. Rozhodně bude mít v Detroitu dostatek prostoru, nebude ve stínu hvězd, jako tomu někdy bylo u Capitals,“ uzavírá Tomaides.

Tagy:
výměna NHL CNN Prima NEWS hokej sport Detroit Red Wings Washington Capitals Jakub Vrána Martin Tomaides