Borůvek je letos v českých lesích žalostně málo. Úrodu zdecimovaly jarní mrazy

Letos bude v lesích vlivem jarních mrazů málo borůvek.

Nedostatek borůvek

Češi jsou národ sběračů. Odnesou si z lesa každý rok plody za osm miliard. Letos však úroda lesních borůvek nebude tak velká. Zasáhly je totiž jarní mrazy. Keříky, které mají být obsypané temně modrými bobulemi, jsou téměř holé. Mnohem méně jich letos dozrává i v Krušných horách.

Poslední čísla z roku 2022 ukázala, že si Češi z lesů ročně odnesou skoro 39 tisíc tun lesních plodů v hodnotě skoro 7,9 miliardy korun. Na prvním místě jsou houby, na druhém právě borůvky. Letos to s nimi ale nebude tak slavné. „Jaro bylo specifické. Ze začátku bylo teplo, pak přišly mrazy. V lesích je tak maximálně třicet procent toho, co bývalo,“ potvrdil ochránce přírody Rudolf Kovařík.

ČTĚTE TAKÉ: Inflace v Česku zpomalila. Klesly ceny potravin, zdražuje naopak zboží a služby

Příroda si však s nedostatkem umí poradit. Borůvky totiž nekvetou naráz, ale po etapách. Většinou jsou čtyři. První dvě (přičemž ta druhá bývá nejsilnější) mráz na mnoha místech Česka zničil. Ty zbylé ale přece jen nějaké ovoce přinesly.

Ne každý sad jarní mráz zasáhl. To platí i o lesích. V Česku se jistě najdou místa, kde se z úrody borůvek budou lidé i letos těšit jako v minulých letech. Ostatní se budou muset spolehnout třeba na borůvky kanadské, i když i ty oproti loňsku podražily.

Borůvkové keře si letos alespoň odpočinou od nájezdů česačů, kteří často používají i zakázané hřebeny, které rostliny ničí. Než pak takový keřík začne plodit, trvá to i osm let.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výrazně zdražuje ovoce i zelenina. Kterým druhům se v obchodech raději vyhnout?

Tagy: