PŘEHLEDNĚ: Výrazně zdražuje ovoce i zelenina. Kterým druhům se v obchodech raději vyhnout?

Žena v obchodě nakupuje zeleninu

Neúroda může zdražit ovoce

Ceny ovoce a zeleniny jsou většinou v letních měsících nízké a pro zákazníky snadno dostupné. Letos ale cenovky v regálech ukazují pravý opak. Dokládají to čísla Českého statistického úřadu, podle nichž došlo meziročně ke skokovému zdražení salátových okurek, brambor nebo květáku. Další druhy zeleniny zdražily v porovnání s cenami ze začátku roku.

Čeští zákazníci byli v posledních letech nuceni sledovat zdražování potravin. To se na chvíli zastavilo koncem loňského roku, kdy se přesunuly do snížené daně z přidané hodnoty. Od té doby ale ceny opět rostou. Může za to nedostatečná zásoba na skladech nebo letošní nepříznivé počasí.

ČTĚTE TAKÉ: České ovoce letos nebude, varují sadaři. Plošná pomoc je návrat socialismu, namítá Kovanda

Kvůli těmto vlivům si musí například připlatit za papriky, které od ledna zdražily průměrně o téměř 19 procent, nebo za zelí, jehož cena vzrostla o devět procent. Největší skok zaznamenala mrkev, která se zdražila o více než třetinu. Podle agrárního analytika Petra Havla chybí zásoby zejména tvrdé zeleniny, jako jsou mrkev a celer. To je důvod, proč cena před sklizní nepříjemně roste.

Potravina Leden 2024 v Kč za kg Července 2024 v Kč za kg Nárůst v %
Papriky 78,78 93,64 18,9
Zelí 26,05 28,38 9
Mrkev 25,99 35,56 36,8
Celer 32,56 32,90 1
Zdroj: ČSÚ

„U zeleniny a ovoce ale můžeme vidět velké kolísání cen. Podle sezóny jdou totiž v desítkách procent nahoru a pak se vracejí. Spotřebitelé by neměli propadat panice. Stačí totiž chvilku počkat a cena by se měla zase snížit,“ řekl dříve pro CNN Prima NEWS expert na zemědělství Petr Havel.

Podle něj je dalším faktorem počasí. Zejména na jihu Evropy, kde se velká část zeleniny pěstuje. Už v minulém roce se tamní zemědělci potýkali se suchem a také s nedostatkem vody. Předpovědi naznačují, že tomu tak bude i letos.

To je také důvod, proč můžeme vidět i meziroční zdražování. U salátové okurky vzrostla cena o více než polovinu. Květák je v porovnání s loňským květnem dražší o téměř 25 procent a salát o 35 procent. Připlatíme si také za brambory.

Potravina Květen 2023 v Kč za kg Květen 2024 v Kč za kg Rozdíl v %
Salátová okurka 32,55 49,93 53,4
Květák 57,01 71,11 24,7
Salát 24,52 33,10 35
Brambory 20,13 26,60 32,1
Zdroj: ČSÚ

Roste i cena malin nebo jablek

Vedle zeleniny můžeme vidět v obchodech i růst cen ovoce. Týká se to zejména jablek, která byla poškozena jarními mrazy. Aktuálně se můžeme potkat s cenou 38 až 39 korun za kilogram. Lidé by se proto měli připravit na prolomení hranice 40 korun. „Osobně bych si tipnul zvýšení ceny na 42 až 45 korun. Přes 50 korun to ale nebude,“ řekl Havel.

Kromě jablek se budou muset lidé připravit i na další zdražování. To může přijít v průběhu roku podle výsledků sklizně. „U jablek, hrušek, višní a třešní dojde k dalšímu růstu ceny. Propad domácí produkce totiž nebude jako v minulosti kryt dovozem z Polska, i to bylo letos postiženo mrazy, stejně jako část Německa,“ dodal Petr Havel pro CNN Prima NEWS.

Tagy: