Budu bránit Ukrajinu a bojovat za ni. Boxerský šampion Kličko burcuje Evropu

Bývalý profesionální mistr světa v boxu a současný starosta ukrajinského hlavního města Kyjeva Vitalij Kličko burcuje Evropu a žádá o pomoc před možnou další ruskou invazí. Na Ukrajině naléhavě potřebujeme mezinárodní podporu a vojenskou pomoc, napsal Kličko ve výzvě, kterou zveřejnil německý deník Bild.

„Po celé zemi se připravujeme na možnost, že ruský prezident Vladimir Putin vydá rozkaz k válce a ruská vojska zaútočí na Ukrajinu stejně jako v roce 2014,“ poznamenal nyní padesátiletý Kličko, který ve své kariéře získal mistrovské tituly v obou kategoriích WBC i WBO. Ukrajinci se na tuto možnost připravují a on jako kyjevský starosta organizuje civilní obranu. Úřady zintenzivnily práci na náboru a výcviku vojenských záloh.

„Jako voják jsem kdysi přísahal, že budu bránit vlast, a jsem připraven za ni bojovat i nyní,“ vzkázal Kličko s odhodláním a svá další poselství směřoval především do Německa, kde se s bratrem Vladimirem, olympijským vítězem v boxu z Atlanty 1996, prosadili a dlouho žili.

„Co by mělo Německo pochopit: Situace je velmi, velmi vážná. Putin shromáždil v blízkosti našich hranic více než 100 000 ruských vojáků, což je bezprecedentní hrozba. Existují různé scénáře, jak může ruská armáda zaútočit na Ukrajinu, a my musíme být připraveni na všechny a na všechno.“

Kličko našel i paralelu s rokem 2014, kdy Rusko také zaútočilo na Ukrajinu a zabralo část území i proti vůli mezinárodních organizací. „Stále slyším některé politiky, kteří tvrdí, že Putin nezaútočí a že jsou to jen výhrůžky a hry. Připomíná mi to diskuse, které probíhaly před invazí v roce 2014. Už tehdy si téměř všichni mezinárodní pozorovatelé mysleli, že je to nemožné,“ připomněl.

Proto podle bývalého boxera není možné, aby Německo neschválilo rozhodnutí NATO dodat Ukrajině obranné zbraně „Nová německá vláda musí pochopit, že pomoc naší zemi nebyla nikdy tak důležitá. Ukrajina je ve středu Evropy. Na hranicích s několika zeměmi EU,“ doplnil ostrým tónem Kličko a dodal: „Nechceme válku, chceme mír. Nedovolíme Rusku, aby nás vrátilo do sovětského impéria, ve kterém lidé na Ukrajině nechtějí být. Jsme evropskou zemí, která potřebuje evropskou podporu více než kdy jindy.“

Tagy: