Brány pekla se otevřely. Fotbalisté Neapole získali po 33 letech titul, slaví celé město

Fotbalisté Neapole získali svůj třetí titul v historii klubu. V neděli sice remizovali se Salernitanou, ale domácí ztráta oddálila divoký večírek jen do čtvrtka. K zisku titulu stačila remíza 1:1 na hřišti Udine, svěřenci kouče Luciana Spallettiho pět kol před koncem mají nedostižný náskok 16 bodů na druhé Lazio Řím. Neapol ovládla Serii A potřetí v historii. Očekává se, že ve městě, kde je fotbal malým náboženstvím, vypuknou bouřlivé a dlouhé oslavy. Poslední scudetto pomohl Neapoli vybojovat v roce 1990 legendární Diego Maradona.

Třiatřicet let marného snění smíšeného s nejedním pocitem absolutního zoufalství je u konce. Fotbalisté Neapole poprvé od roku 1990 slaví titul ve fotbalové Serii A. K definitivní jistotě jim ve 33. kole Serie A stačil jakýkoliv bodový zisk na půdě Udinese, a tím byla čtvrteční remíza. Ligový lídr v Udine prohrával od 13. minuty po gólu Sandiho Lovriče, v 53. minutě ale vyrovnal 22. trefou v ročníku nejlepší střelec soutěže Victor Osimhen. V Neapoli tak odstartovaly divoké oslavy, které pravděpodobně potrvají několik dnů. Na bouřlivé přijetí se mohou těšit i samotní hráči, až zdolají 850 kilometrů dlouhou cestu ze severoitalského Udine.

04.05.2023🇮🇹Napoli celebration www.hooligans.cz

Posted by Hooligans.cz on Thursday, May 4, 2023

Celek zpod Vesuvu získal dosud jediné dva mistrovské tituly v letech 1987 a 1990 v éře legendárního Argentince Maradony. Následovalo období strádání, potupy, záblesků ve tmě i zmařených nadějí. Tradiční klub se v roce 1998 pakoval z posledního místa do druhé ligy, aby o šest let později vyhlásil bankrot a skončil až v Serii C. Fanoušci ovšem na klub nezanevřeli a na třetí ligu jich chodilo i 50 tisíc.

Cesta ke ztracené slávě

Klub se z nejhoršího dostal a v roce 2008 opět postoupil do Serie A. Postupně se Neapol začala pravidelně umisťovat na příčkách zajišťujících start v pohárové Evropě. Podařilo se jí hned třikrát opanovat italský pohár a jednou i superpohár. Ten nejžádanější úspěch ovšem zůstával zakletý. I přes dobrý start se fotbalistům zpod Vesuvu vždy „podařilo“ ke konci soutěže nadějný náskok prohospodařit a vysněné scudetto přenechat někomu jinému, většinou Juventusu.

K titulu v Serii A Neapol nedotlačila ani taková jména jako Edinson Cavani, Gonzalo Higuaín nebo Marek Hamšík. Mezi trenéry zase neuspěli například Rafael Benítez, Maurizio Sarri či Carlo Ancelotti.

Titul vybojovali až jiní, mezi kterými vyčnívá holá hlava kultovního kouče Luciana Spallettiho a kometa letošní sezony – nigerijský objev Victor Osimhen, který se na spanilé jízdě Neapole Serií A podílel 21 úspěšnými zásahy a čtyřmi asistencemi.

Tagy: