Břeclavsko čelí superkalamitě komárů. Na obzoru je však i další a bolestivější hmyzí hrozba

Břeclavsko čelí kalamitě komárů.

Komáři útočí v Břeclavi

Po dvou letech sucha obce na Břeclavsku opět pociťují nálety komárů. V oboře Soutok i v okolí obcí Lanžhot a Tvrdonice zaznamenali jihomoravští hygienici velmi vysokou, až kalamitní aktivitu komárů, podle odborníků dost možná nejvyšší za posledních deset let. Situace by se mohla zlepšit teprve s ochlazením a vysycháním půdy.

Otravné bzučení komárů patří bezpochyby k jednomu z nejnepříjemnějších zvuků každodenního života. Na Břeclavsku tento hmyz znepříjemňoval začátek léta obzvlášť.

„Zhruba od Břeclavi až k soutoku Moravy a Dyje je superkalamitní výskyt komárů. Dosud největší záchyt na jednu past a jednu noc – patnáct tisíc komárů. To bylo letos překonáno, protože jich chytili třicet tisíc,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS entomolog a parazitolog František Rettich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Umytí lidé jsou pro komáry jako káva a muffin dohromady. Mýdlo je přitahuje, tvrdí studie

Už i na jihu Evropy se objevili komáři, kteří přenášejí vážné nemoci, na dovolené v Česku to ale zatím podle odborníků nehrozí. Po nedávných ochlazeních a aplikaci postřiků se s komáry okolním obcím daří vypořádat. Na obzoru je ale nová hrozba.

„Ovád začíná otravovat, což je bohužel ještě horší než komár, protože jeho kousnutí je mnohem bolestivější. Nějaké postřiky nebo biologické přípravky zatím nevím, že by se vůči nim používaly,“ dodal pro redakci starosta Tvrdonic Zdeněk Tesařík.

Boj s ovády tedy nejspíš nebude tak úspěšný jako proti komárům. Obyvatelé okolí soutoku musejí pouze doufat, že se tento hmyz příliš nepřemnoží.

Tagy: