Británie chce poslat své vojenské instruktory na Ukrajinu. Medveděv vyhrožuje třetí světovou

Británie chce své vojenské instruktory pro výcvik ukrajinských vojáků poslat přímo na Ukrajinu, pronesl britský ministr obrany Grant Shapps v rozhovoru s deníkem Sunday Telegraph. V současnosti absolvují příslušníci ukrajinské armády výcvik na území Británie a dalších evropských zemí, připomíná agentura Reuters. Premiér Rishi Sunak však podle agentury AP vyloučil, že by britští vojáci mohli být na Ukrajinu vysláni v brzké době. Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv na tyto úvahy reagoval tvrzením, že se jedná o krok „ke třetí světové válce“.

Spojenci Kyjeva se dosud ve snaze snížit riziko přímého konfliktu s Ruskem vyhýbali tomu, aby na ukrajinské území oficiálně posílali své vojáky. Na britském území bylo za poslední rok vycvičeno asi 20 tisíc Ukrajinců v pětitýdenním výcvikovém programu, píše Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj oznámil založení mezinárodní zbrojařské aliance. Připojily se desítky firem

Shapps řekl, že o svých plánech mluvil v pátek s armádními veliteli. Šlo by podle něho o to, aby byla lokace výcviku přesunuta blíže k Ukrajině, popřípadě i na její území, a to zejména na její západ. Doufá také, že zbrojovky ostrovního státu, jako třeba BAE Systems, realizují plány na zřízení továren, které by měly zajistit výrobu zbraní na Ukrajině.

Premiér Sunak však sdělil, že Shappsův návrh by měl být chápán v kontextu „dlouhodobého horizontu“, připomíná agentura AP. „Do současného konfliktu nebudou vysláni žádní britští vojáci. Nic takového se neděje,“ dodal předseda vlády.

Za ruskou stranu reagoval na Shappsova slova místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv, který uvedl, že takový plán znamená krok „ke třetí světové válce“. Britští instruktoři by se podle něj poté stali „legálním cílem“ ruských ozbrojených sil. „Budou nemilosrdně ničeni, přičemž už ne jako žoldnéři, ale právě jako britští specialisté NATO,“ citovala Medveděva agentura TASS.

Shapps, který na postu britského ministra obrany před měsícem vystřídal Bena Wallace, bez bližších podrobností rovněž uvedl, že v minulých dnech hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským o pomoci britského námořnictva při obraně obchodních plavidel v Černém moři.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinova neviditelná noční můra. Nový ukrajinský kamikaze dron má louskat ruské lodě i mosty

Tagy:
armáda fronta Velká Británie NATO Ukrajina výcvik Rishi Sunak Rusko ministr obrany Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Třetí světová válka Dmitrij Anatoljevič Medveděv ruská invaze na Ukrajinu Grant Shapps