Britové se bojí, zda vakcína bude fungovat i přes mutaci, říká novinářka z Londýna

Británie v izolaci

Velká Británie se ocitla v izolaci. Ostrovní království má aktuálně uzavřené hranice kvůli mutaci koronaviru, která je podle vědců mnohem nakažlivější než dřívější verze viru. Jak Britové zvládají aktuální stav? Opouštějí v houfech velká města? A jak do hry promluví vakcína? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS byla na dálku z Londýna novinářka Jane Frank.

Aktuální situace ve Velké Británii není vůbec růžová. Kvůli nové mutaci koronaviru, o které se toho zatím příliš neví, britská vláda přistoupila k sérii tvrdých restriktivních opatření a omezila cestování a pohyb během svátků.

Nadějí je pro Brity vakcína, kterou již vláda začala distribuovat. „Lidé ji vidí jako světlo na konci tunelu,“ řekla v pořadu 360° Pavlíny Wolfová novinářka Jane Frank. Nyní se ovšem ptají, zda bude vakcína působit i na nynější mutaci koronaviru.

Vláda nyní ponechala ke slavení Vánoc de facto jen jediný den – 25. prosinec. Britové jinak nesmí navštěvovat ani jiné domácnosti. „To je pro ně složité a těžké. A nyní si přidejte, že hrozí nedostatek jídla,“ zmínila Frank další problém.

Ve velkých městech totiž skutečně mohou začít docházet potraviny, protože se do země nemohou dostat zásoby. Například ve francouzských přístavech podél kanálu La Manche, který ostrov Británie odděluje od zbytku Evropy, zůstávají stovky naložených kamionů.

Nová mutace viru, která se na britských ostrovech objevila, je podle vědců až o 70 procent nakažlivější než jeho běžná verze. Zatím se však neví, zda je samotná mutace pro jednotlivce smrtelnější, a ani to, zda je proti vakcíně odolnější.

Tagy: