Šimpanzí výběh bez šimpanzů. Brno utratilo 100 milionů za nevhodný pavilon, opozice chce soud

Brno utratilo sto milionů za výběh pro šimpanze v zoo, ti tam ale nebudou.

Šimpanzi v Brně do nového výběhu za 100 milionů nepoputují

Zhruba 100 milionů korun měl stát nový výběh pro šimpanze v brněnské zoo. Už teď je ale jasné, že v něm šimpanzi žít nebudou. Podle opozice tak město utratilo miliony korun zbytečně a ti, kdo jsou za to zodpovědní, by měli skončit před soudem.

První kroky k vybudování výběhu pro šimpanze se v brněnské zoo odehrály už kolem roku 2014. Od té doby uběhlo deset let, nový výběh stojí, ale šimpanzi v něm nejsou a ani nebudou. „Oni dokonce neměli ani příslib toho, že dostanou nějaké primáty. Takže pro koho to stavěli, vlastně ani nevíme, je to celé absurdní,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zastupitel města Brna Leoš Prokeš (SPD).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Digitalizace stavebního řízení? Věřit ministerstvu, tak tu teď hrajeme piškvorky, zní z Brna

Výběh totiž nesplňuje podmínky pro chov šimpanzů. Jasné to mělo být podle kritiků už z původních plánů, kdy prý u projektu chyběl koordinátor. „Tudíž jednoduše došlo ke zmaření stamilionové investice,“ zdůraznil Prokeš.

Zoo projekt řešila ještě za bývalého vedení. Přesto si nynější ředitelka nemyslí, že by došlo k tak závažnému pochybení. „Ke konzultacím s koordinátorem určitě docházelo. Minimálně prostřednictvím zoologů,“ míní ředitelka Zoo Brno Radana Dungelová.

Vedení zoo ale nakonec našlo alternativní řešení a do nového výběhu místo šimpanzů umístí paviány dželady. „Výběh bude sloužit jako úplně špičková expozice pro chov jiného velkého primáta a myslím si, že bude dělat radost nejenom návštěvníkům,“ řekla Dungelová.

To ale nic nemění na tom, že podle kritiků by měl někdo nést zodpovědnost. „Vyzveme magistrát města Brna a vedení města Brna, aby podali žalobu. Pakliže by tohle neučinili, tak podáme trestní oznámení sami,“ sdělil Prokeš. O dalším postupu rozhodne kontrolní výbor. V novém výběhu se mezitím bude pracovat na finálních úpravách a do roka by se do něj měli nastěhovat noví opičí obyvatelé.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozor na silnicích, policie na začátku prázdnin posiluje hlídky. Kde plánuje kontroly řidičů?

Tagy:
Brno Jihomoravský kraj Zoologická zahrada Brno Zoo Magistrát města Brna