Digitalizace stavebního řízení? Věřit ministerstvu, tak tu teď hrajeme piškvorky, zní z Brna

Stavební úřady řeší problémy.

Spuštění digitalizace stavebního řízení provázejí komplikace

Pondělní spuštění digitalizace stavebního řízení provázely komplikace. Třeba v Brně, kde otevřeli nový centrální stavební úřad, přihlášení do systému dopoledne vůbec nefungovalo. Úředníkům navíc nedorazila ani slíbená technika z ministerstva pro místní rozvoj, magistrát si proto musel za několik milionů korun koupit vlastní.

„Jedna kancelář vedle druhé, na hromadě je nábytek, nikdo tam není, jen uklízecí služba, kde to jsme? A všichni si tleskají do rukou. Ano, bude digitalizace,“ rozčiloval se obyvatel Brna Jiří Kinzel. Nebyl to zrovna začátek z říše snů, který by si úředníci přáli. Pan Kinzel, který přišel v pondělí na nový centrální stavební úřad osobně, se později za svůj výstup omluvil s tím, že kanceláře hledal ve špatném patře. Jenže ani brněnským úředníkům, kteří v pondělí poprvé rozbíhali nový systém, nebylo moc do zpěvu. Přihlášení do systému krátce po deváté hodině ráno nefungovalo.

ČTĚTE TAKÉ: Digitalizace stavebního řízení se blíží. Starostové kritizují Bartoše, že je nikdo neproškolil

„Přihlašovací údaje, všechno máme k dispozici. Zkoušíme se přihlásit opětovně, vždy se dostaneme jenom do té fáze varování. Vy už jste to zkoušeli před tím se tam přihlásit a nešlo to? Přihlásit se tam v tuto chvíli nejde,“ popsal pro CNN Prima NEWS vedoucí oddělení stavebního úřadu Pavel Macur.

Ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš už předem varoval, že zavedení nového stavebního zákona a digitalizace stavebního řízení nepůjde úplně hladce. Na spuštění systému vyrazil osobně dohlédnout i se spacákem v ruce. „Spouštěli jsme systém krátce před půlnocí, já už jsem podával první žádost vlastně někdy kolem půlnoci, takže ty systémy v tuto chvíli nahozené jsou a běží,“ řekl Bartoš pro CNN Prima NEWS.

Přetížení systému?

Podle úředníků mohlo problémy na brněnském úřadě způsobit přetížení složitého systému. Spuštění očekávají nejpozději v úterý. „Předpokládali jsme, že systém nebude hned fungovat. Rozebíháme to strašně rychle, problémů může být daleko víc,“ pronesl radní pro územní plánování a rozvoj Petr Bořecký (ANO).

Úředníkům v kanceláři stále chybí část techniky. Ta by měla dorazit už tento týden. Město odmítá kritiku ministerstva, že si ji objednalo pozdě. „Pokud bychom věřili těm původním slibům, že technika dojde v polovině června, tak bychom tady seděli a hráli piškvorky. My jsme žádali včas,“ řekl tajemník magistrátu města Brna Oliver Pospíšil. Úřad si proto zatím zakoupil vlastní počítače s monitory za tři miliony korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Revoluce v medicíně: Česká AI čte rentgeny lépe než lékaři, digitalizace nemocnic ale tápe

Tagy: