Brutální útok medvěda na Slovensku: Muž přežil díky hlasité reakci manželky, říká záchranář

Manželský pár ze slovenského regionu Turice na letošní konec roku jen tak nezapomene. Ve středu se společně procházeli po hřebenové stezce v Národním parku Velká Fatra mezi katastry Sklabinského Podzámku a Prieložnice. Tam je ale z bezprostřední blízkosti překvapil medvěd. Muž skončil se zraněním v nemocnici. Podle záchranářů ho spasilo to, že jeho manželka začala hlasitě křičet. Píše o tom web Nový čas.

Medvěd na manželský pár zaútočil z takové blízkosti, že i kdyby měli čím, nestihli by se bránit. „Nebylo možné nijak reagovat, medvěd muže povalil na zem, škrábl ho na ruce a muž se bránil kousnutí, takže začal kopat nohama. Medvěd ho chytil za dolní končetiny a začal ho tahat, přičemž ho kousl i do nohy. Žena ale začala křičet tak, že se medvěd nakonec lekl a utekl,“ popsal útok záchranář Marek Veverica slovenskému webu Nový čas. Podle něj, kdyby byl turista sám, bez manželky, mohl útok dopadnout mnohem hůře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie na Slovensku. Tříletou dívenku o Vánocích zabil elektrický proud

Bezprostředně po útoku se manželům podařilo slézt do údolí, kam za nimi přišel bratr napadeného a odvezl je oba do nemocnice. Muž stráví ve špitále několik dní. „Napadený je mimo ohrožení života, možná ale do konce roku ještě domů nepůjde, rozhodně ho tak brzy nepropustíme,“ řekl v sobotu ředitel martinské nemocnice Ivan Kocan.

Útočícího medvěda pravděpodobně probudilo ze spánku teplejší počasí a předchozí deště. „Mohl si hledat vhodnější místo k přezimování. Pracovníci státní ochrany přírody provedou ohledání místa útoku, aby vyloučili, že se jednalo o zraněného medvěda,“ uvedla Kristína Bocková ze státní ochrany přírody. Dodala, že útok dvojici velmi vyděsil.

Starostka obce Sklabiňa Anna Silvestrová ale upozornila, že medvěda mohlo vyrušit i chování lidí. „Je to i o turistech, jak se chovají. Vždyť když jdou do medvědího teritoria na Katově vrchu, musí počítat s tím, že v hustém porostu ho mohou najít, že nemusí přezimovat. Podle mého názoru by se ochránci přírody měli spíše zabývat tím, co medvědy nejvíce ruší a děsí – a to jsou čtyřkolky, auta a motorkáři, kteří se do těchto míst vydávají. Medvědi se prostě brání, jsou vyděšení a vystrašení, a proto reagují tak, jak reagují,“ uvedla Silvestrová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sama mi upadla na nůž. Obviněný z vraždy na Slovensku šokoval policisty neotřelou historkou

Tagy: