Konec čekání na koalici v Praze? Spolu nabídlo Pirátům a STAN většinu v radě

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) nabídne Pirátům a STAN dohromady šest míst v jedenáctičlenné radě hlavního města. Spolu by podle nabídky připadlo pět míst včetně primátorského postu pro Bohuslava Svobodu (ODS), Piráti by měli čtyři místa a STAN dvě. Informovala o tom mluvčí pražského Spolu Lenka Mottlová. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) postup Spolu kvituje a chce se zástupci koalice jednat. Lídr hnutí STAN Petr Hlaváček pro CNN Prima NEWS zmínil, že o nové verzi nabídky má smysl jednat.

Jednání o nové koalici trvají v metropoli od voleb konaných koncem loňského září. Koalice Spolu se v nové nabídce vzdala kromě většiny také návrhu na vznik investičního náměstka, který by připadl ODS a měl by na starosti všechny větší investice napříč gescemi.

„Abychom podpořili vznik koalice na vládním půdorysu, vzdali jsme se většiny v radě, pozice investičního náměstka a našim koaličním partnerům jsme nabídli gesce, které jsme sami chtěli vykonávat,“ uvedl Svoboda. Nová vláda by podle koalice mohla vzniknout do měsíce.

Současný primátor Zdeněk Hřib reagoval, že Piráty nyní čeká diskuse o návrhu. Doplnil však, že jeho partaj uzavřela dohodu o spolupráci s uskupením Praha sobě, které vede starosta Prahy 7 Jan Čižinský. To ale v nabídce Spolu zmíněné není. „Nabídka také nezohledňuje fakt, že Piráti jsou stále součástí Aliance stability,“ upřesnil Hřib pro CNN Prima NEWS s odkazem právě na spolupráci s Čižinského hnutím.

Nabídku ze Spolu a jejich ústupek z podmínky mít většinu v radě ale oceňuje. „Čtvrtý měsíc od voleb to konečně představuje posun správným směrem,“ dodal Hřib. Jednání má proběhnout již v úterý.

Díky nové verzi nabídky od Spolu by se podle 1. náměstka primátora a lídra STAN v Praze Petra Hlaváčka mohlo posunout jednání o koalici. „Je to verze, o které má smysl jednat a v úterý v 16:30 bude koaliční jednání, kde věřím, že projednáme základ budoucího uspořádání,“ sdělil CNN Prima NEWS Hlaváček.

Nejdelší vyjednávání v historii země

Podle předsedy zastupitelského klubu Spolu Zdeňka Zajíčka (ODS) je nabídka vůči možným koaličním partnerům maximálně vstřícná. Spolu podle něj ustoupila od gescí, o které měla velký zájem. „U těchto gescí, například v dopravě, očekáváme, že v případě, že koaliční partneři akceptují naši nabídku, dojde následně k jednání programových týmů. Ty budou mít za úkol nalezení kompromisu, aby byly naplněné programové priority jednotlivých stran,“ zmínil Zajíček.

Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá skoro čtyři měsíce, a je tak nejdelší od vzniku Česka. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni po necelých dvou týdnech od voleb.

Tagy: