Budou Vánoce konečně bílé? Meteorologové zveřejnili předpověď do konce roku

Sníh na Vánoce

Čekají nás bílé Vánoce?

Následující týdny budou teplotně průměrné až mírně nadprůměrné. Na Vánoce se mají teploty přes den držet těsně nad nulou, v noci bude mrznout. Srážek neočekávají meteorologové více, než je v tomto období obvyklé. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„První dva týdny předpovědi (7. 12. – 20. 12.) předpokládáme na hranici průměrných a nadprůměrných hodnot. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme kolem -1 °C, nejvyšších denních teplot kolem +4 °C,“ informuje ČHMÚ na svých webových stránkách.

V dalších dvou týdnech se ještě mrně ochladí a teploměr přes den jen výjimečně ukáže víc než dva stupně nad nulou. V noci mají teploty klesat k minus třem stupňům.

Z hlediska srážek bude prosinec průměrný. Nejvíce napršet nebo nasněžit může v týdnech od 14. a 28. prosince, jde ale o maximální možné úhrny. Bílé Vánoce si tak Češi zřejmě neužijí ani letos.

Teploty kolem bodu mrazu vydrží i přes oslavy Silvestra a Nového roku. Výrazné ochlazení meteorologové nepředpokládají ani v prvním lednovém týdnu příštího roku. Teploměry budou ukazovat maximálně několik stupňů pod nulou.

Tagy: