Budovatelská agitka? Video lákající mladé lidi na práci v EU budí rozpaky

Ministerstvo zahraničí v rámci rozšiřování povědomí o pracovních příležitostech v institucích EU zveřejnilo náborové video „I ty najdeš práci v EU!“. Video s partou mladých lidí u táborového ohně se však na sociálních sítích příliš nesetkalo s pochopením a sklízí spíš posměch. Nepovedlo se ani podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara.

Na videu parta kamarádů u táborového ohně a za zvuku hrající kytary řeší svou budoucnost. „Končím v práci, vůbec nevím, co bude,“ povídá smutně jeden z aktérů. „Ty jo, já teď nastupuju k tátovi do firmy. To bude asi taky veselý,“ reaguje sarkasticky jiný mladík.

„Já se teď stěhuju do Bruselu,“ ozve se slečna, načež se setká s mírným posměchem. „Budu pracovat pro Evropskou komisi.“

„Neřeším, budu mít fakt super plat,“ reaguje na dotaz, kde bude bydlet, když jsou v Bruselu nájmy strašně vysoké.

Za podkresu zesilující melodie se dívka přiblíží na kraj zatopeného lomu: „Strašně se na to těším. Konečně něco, co má smysl. A co kdybys za mnou do Bruselu někdy skočil ty?“ zeptá se kamaráda, načež skočí dolů do vody.

Petříček: Nehledejte jen v českém rybníčku, pusťte se do dobrodružství v Bruselu

„Česká republika má v současnosti v institucích EU méně pracovníků, než by podle počtu obyvatel mít měla. Ministerstvo zahraničních věcí se proto rozhodlo rozšiřovat povědomí o pracovních příležitostech v institucích Evropské unie. Ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR a Úřadem vlády startuje kampaň, jejímž cílem je zatraktivnit nabízené možnosti zaměstnání zejména pro nadějné Čechy z řad absolventů,“ informoval úřad na svém webu.

„V rámci další motivace jsme natočili s našimi partnery video, které má absolventům ukázat, že po škole nemusí lovit práci jen v českém rybníčku, ale naopak se mohou pustit do dobrodružství v Bruselu, kde je čeká nejen zajímavé ohodnocení, ale i řada mezinárodních kontaktů a nezanedbatelná praxe,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček.

„V Česku je bohužel rozšířen názor, že EU a Brusel jsou pouze pro právníky nebo absolventy humanitních studií. Opak je pravdou. Možnost zaměstnání je i pro odborníky z oblasti IT, biochemiky, farmaceuty, environmentalisty…,“ dodal šéf české diplomacie.

Posměch na sociálních sítích

Na sociálních sítích se ale video nesetkalo s příliš pozitivními ohlasy. Někteří uživatelé ho připodobňovali až k budovatelské agitce z dob socialistického režimu. Na Youtube má po zhruba pěti tisících zhlédnutí 19 palců nahoru oproti 163 palcům dolů, což značí silně negativní hodnocení sledujících.

„Tomáši, promiň, ale tohle ‚náborové video' se opravdu nepovedlo,“ reagoval na Twitteru ministra zahraničí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.

„V zemi, která je v EU dlouhodobým premiantem v zaměstnanosti, vznikne reklama o mladících, kteří neví, kde tady mají sehnat práci, a jejich kámoška jim ukáže, že práce pro byrokratický moloch babylonských rozměrů bude mít, na rozdíl od té tady, smysl,“ reagoval pod videem youtuber Bratříček.

GIF obrázkem na video reagoval třeba i známý herní vývojář Daniel Vávra (viz níže).

Tagy: