Buzková: Maláčová staví budoucnost SOCDEM na spolupráci s komunisty. Je to likvidace strany

Bývalá letitá politička ČSSD Petra Buzková

Jana Maláčová se stala předsedkyní SOCDEM

SOCDEM po 25 letech opouští její ikona, exministryně školství a dlouholetá místopředsedkyně Sociální demokracie Petra Buzková. Strana pod vedením nové předsedkyně Jany Maláčové podle Buzkové směřuje k likvidaci, a pokud se potvrdí avizovaná spolupráce s komunisty, je to její konec. Podobně reagoval i bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček, který se též rozhodl ze strany vystoupit. SOCDEM by podle něj potřebovala trpělivost a disciplínu a do Sněmovny měla směřovat až za 5 let.

„Pečlivě jsem si prostudovala rozhovory, které dala Jana Maláčová před sjezdem, a myslím, že její spolupráce s hnutím Stačilo a s nereformovanou komunistickou stranou je z toho všeho naprosto jednoznačná. Postavila na tom celý svůj další plán. Je to konec a likvidace Sociální demokracie. V takové, která toto udělá, já být nemůžu,“ řekla CNN Prima NEWS Petra Buzková, která stála u obnovy Sociální demokracie v roce 1989. Se stranou se tedy loučí po 25 letech.

Buzková: Strana mě nepotřebuje

„Pokud si strana zvolí takovýto směr, tak lidi jako já nepotřebuje. Určitě o ničem takovém nepřemýšlím. Po 25 letech se stanu nestraníkem,“ doplnila na dotazy, zda není škoda, že strana přichází o zkušené lidi a zda se chystá do nějakého jiného uskupení.

ČTĚTE VÍCE: Petříček a Buzková po mnoha letech končí v SOCDEM, Maláčová jim poslala vzkaz

Jana Maláčová podle ní případnou spoluprácí s komunisty poruší tzv. bohumínské usnesení, tedy závazek z roku 1995, který sociálním demokratům zakazuje spolupráci s extremistickými politickými stranami. V minulosti strana několikrát narazila na to, zda už usnesení není překonané a měla by se ho strana držet. Vnitrostranické referendum o usnesení v roce 2017 navrhoval dokonce tehdejší předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka.

Někdejší místopředsedkyně strany, Poslanecké sněmovny i ministryně školství Petra Buzková ale takto benevolentní postoj ve vztahu ke komunistům nesdílí. „Pokud se toto tabu prolomí, tak skutečně končí Sociální demokracie v podobě, v jaké byla v roce 1989 obnovena,“ dodala Buzková.

Reagovala tak na vývoj ve straně během víkendového sjezdu, kdy si SOCDEM zvolilo nové vedení právě pod Janou Maláčovou. Ta se nechala slyšet, že by ráda pracovala na vzniku levicové aliance, která nevylučuje ani zapojení komunistů nebo právě hnutí STAČILO.

„Pokud se taková aliance podaří vyjednat, tak nebude zpochybňovat naše členství v EU. Mohu vám garantovat, že sociální demokraté nebudou kandidovat na kandidátkách KSČM. My se nikdy nebudeme slučovat s komunistickou stranou. Ty fámy, co tu kolují, jsou nepravdivé,“ uvedla na sjezdu Maláčová s tím, že ale nějakou formu spolupráce s komunisty nevyloučila. Jak přesně by měla vypadat, zatím ale jasné není.

Petříček: Do Sněmovny měla SOCDEM jít až za 5 let

A podobně to vidí i další z kdysi vysoce postavených členů strany a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček, který stejně jako Buzková v úterý SOCDEM opustil.

„SOCDEM je hodnotová strana, která hájí zájmy pracující a střední třídy, bojuje o sociální spravedlnost. Je to demokratická strana, která přivedla Česko do EU a NATO a za tím by si měla stát. Spolupráce s antisystémovými stranami mi připadá, že není slučitelná s tradiční sociálnědemokratickou politikou,“ řekl CNN Prima NEWS Tomáš Petříček.

Dodal, že ani on Janě Maláčové a novému vedení nevěří, že spolupráce s komunisty nenastane.

„Nejsem o tom přesvědčený. Rétorika rozhodně spolupráci s komunisty nevylučuje. Očekával bych, že byť i jen dohady rozptýlí. STAČILO nechce nic reformovat, chce měnit Českou republiku a ne nutně k lepšímu. Máme být stranou levého středu, zaměřit se na modernizaci Česka, zlepšovat životní úroveň prostřednictvím rozvojového hospodářství.

Naopak bych očekával, že se trpělivou prací budeme snažit vytvořit alternativu ke konzervativní vládě, se kterou nesouzním i k současné opozici a hnutí ANO, které nabízí lacinou rétoriku a nikde nevidí dlouhodobé řešení problémů naší společnosti. Do Sněmovny jsme měli směřovat až za 5 let. Vyžadovalo by to větší trpělivost a disciplínu a také schopnost mluvit uvnitř strany jedním hlasem, což se dlouhodobě ukázalo jako problém,“ dodal Petříček.

Reagoval tak na slova nové předsedkyně SOCDEM Jany Maláčové s tím, že by ráda stranu příští rok dostala do Sněmovny. „Jsme hrdá značka s velkou tradicí. Cílem toho je, abychom příští rok měli v Poslanecké sněmovně suverénní poslanecký klub. O to mi jde. Abychom byli na politické mapě,“ uvedla na víkendovém stranickém sjezdu, kde byla zvolena předsedkyní strany.

Tagy:
Jana Maláčová Tomáš Petříček Petra Buzková SOCDEM Stačilo!