Petříček a Buzková po mnoha letech končí v SOCDEM, Maláčová jim poslala vzkaz

Petra Buzková a Tomáš Petříček

Jana Maláčová se stala předsedkyní SOCDEM

Někdejší ministři Tomáš Petříček a Petra Buzková odcházejí ze Sociální demokracie. Bývalý šéf diplomacie to potvrdil na síti X s tím, že nesouhlasí se směřováním nastoleným po sobotním sjezdu strany. Nástupkyní Michala Šmardy v čele SOCDEM se stala exministryně práce Jana Maláčová, která plánuje jít do voleb s levicovou koalicí.

„Po více než dvaceti letech se moje cesta a cesta nejstarší české politické strany definitivně rozchází. Společně s Petrou Buzkovou jsme v pondělí oznámili ukončení členství v Sociální demokracii, jejíž další směřování nastolené na sobotním sjezdu strany zásadně nesdílíme,“ uvedl Petříček na síti X.

A jak na rozhodnutí svých nyní již bývalých spolustraníků zareagovala Maláčová? „Petře Buzkové a Tomášovi Petříčkovi děkuji za jejich práci a přeji vše dobré,“ vzkázala exministryně práce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spolupráce SOCDEM s komunistkou Konečnou? Maláčová kličkuje, straníci se obávají destrukce

Petříček byl mezi roky 2018 a 2021 ministrem zahraničí v menšinové vládě Andreje Babiše (ANO). Buzková do Sociální demokracie vstoupila již v roce 1989. V letech 2002 až 2006 sloužila jako ministryně školství, a to v kabinetech Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse i Jiřího Paroubka.

Maláčovou zvolil sjezd v Hradci Králové zhruba 66 procenty hlasů. Její protikandidát – bývalý ministr pro lidská práva a senátor Jiří Dienstbier – před sjezdem varoval před úmyslem Maláčové spolupracovat s antisystémovou levicí, včetně komunistů. Statutárním místopředsedou strany se stal Lubomír Zaorálek.

Maláčová v kandidátském projevu uvedla, že jejím cílem je do sněmovních voleb vybudovat širokou levicovou koalici, „která bude bránit dalšímu ožebračování lidí“. Vzorem má být francouzské levicové uskupení Nová lidová fronta (NFP). Maláčová delegátům nicméně slíbila, že sociální demokraté nebudou figurovat na kandidátkách KSČM.

SOCDEM má stále v platnosti takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které straně zakazuje spolupráci s komunisty. Případnou revizi zmíněného dokumentu Maláčová nevyloučila. Označila to za předčasnou otázku, která prý není na stole.

Tagy: