Spolupráce SOCDEM s komunistkou Konečnou? Maláčová kličkuje, straníci se obávají destrukce

Jana Maláčová se na sjezdu v Hradci Králové stala předsedkyní SOCDEM.

Jana Maláčová se stala předsedkyní SOCDEM

Bude Sociální demokracie spolupracovat s koalicí Stačilo šéfky KSČM Kateřiny Konečné, či nikoli? Podle mnohých stranických špiček je zvolení nové předsedkyně Jany Maláčové znamením, že ke spojení dojde. Někteří v této souvislosti zmiňují odchod ze strany či nenávratné poškození pověsti SOCDEM. Maláčová nicméně tvrdí, že se chce zasadit o levicovou alianci, která bude ctít členství Česka jak v Evropské unii, tak v Severoatlantické alianci.

Sociální demokracie si na sjezdu v Hradci Králové zvolila nové vedení. Předsedkyní se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Ta vidí cestu zpět do Poslanecké sněmovny ve spojování levicových stran.

ČTĚTE TAKÉ: Od pěti premiérů ke klinické smrti. SOCDEM čeká důležitý sjezd, kdo se ji pokusí oživit?

„Na rovinu všude říkám, že chci SOCDEM postavit na nohy, pak chci vybudovat širokou levicovou koalici proti ožebračování lidí,“ řekla zvolená šéfka strany pro CNN Prima NEWS. Přestože podle ní spolupráce s koalicí Stačilo, kterou vede předsedkyně Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Kateřina Konečná, není na pořadu dne, do budoucna ji nevyloučila. KSČM se přitom dlouhodobě staví proti členství ČR v EU i NATO.

„Pokud se shodneme s kýmkoliv z levicových subjektů na tom, že chceme řešit životní úroveň lidí v této zemi, a že členství ČR v EU je věc, kterou nechceme zpochybňovat, tak budu spolupracovat s každým takovým subjektem,“ řekla v podcastu Alarm. Řada straníků však ze spolupráce s Konečnou nadšená není. Šéfka komunistů Maláčové rychle ke zvolení gratulovala. „Levice potřebuje každou ruku k obnovení spravedlnosti v naší zemi,“ napsala.

Bruzl: Pokud půjdeme se Stačilo, skončím ve straně

„Převzetím rétoriky koalice Stačilo, tak, jak vypadá teď, by SOCDEM ztratila smysl své existence,“ řekl bývalý místopředseda strany Lukáš Ulrych. V ekonomické sféře se prý s komunisty na mnohém shodnou. Vyjádřil ale obavu, že spolupráci s komunisty už straně nikdo neodpáře a bude se voličům těžko vysvětlovat.

„Ano, SOCDEM by získala několik poslaneckých mandátů, což je z krátkodobého hlediska úspěch. Obávám se ale, že by to z dlouhodobého hlediska vedlo ke kompletní destrukci a rozmělnění Sociální demokracie,“ míní Ulrych.

Proti spolupráci s koalicí Stačilo se postavily také další dříve významné tváře SOCDEM. Dosavadní statutární místopředseda strany Igor Bruzl CNN Prima NEWS řekl, že pokud by se strana měla s koalicí Konečné spojit, ukončil by své členství. „Byl bych stále sociálním demokratem tělem i duší, ale neměl bych stranickou průkazku,“ sdělil.

ČTĚTE TAKÉ: Válka na Ukrajině táhne Evropu ekonomicky ke dnu, míní Maláčová. Vládní strany lžou a škodí

Důvodem jsou názory koalice Stačilo na členství Česka v Evropské unii, Severoatlantické alianci a válku na Ukrajině. „Já jsem na Ukrajině společně s Michalem Šmardou byl, setkali jsme se se zástupci tamní sociální demokracie a neumím si představit, že bych se teď tvářil, že napadení Ukrajiny Ruskem je v pořádku,“ dodal Bruzl. Navíc prý nevidí dlouhodobý přínos v tom, „za každou cenu se spolčit s ďáblem“.

Ze strany by v případě spolupráce se Stačilo vystoupila také bývalá místopředsedkyně Daniela Ostrá. „Je to směr, kterým nechci jít a nechci u toho být,“ řekla pro CNN Prima NEWS. Dosud se prý spolupráci se Stačilo zdráhá věřit, nicméně z rozhovorů Maláčové, které dala médiím před sjezdem, je prý tato tendence zřejmá.

Maláčová: Chci alianci proevropských levicových sil

Předvolební spolupráci s koalicí Stačilo Maláčová nevyloučila ani v projevu na sjezdu v Hradci Králové. „Pokud se mi podaří sestavit alianci levicových sil, tak vám slibuji, že nebude zpochybňovat členství Česka v EU a NATO. Členové SOCDEM nebudou kandidovat na kandidátce KSČM a nebudeme se s komunisty slučovat,“ řekla Maláčová. Komunisté by tak museli v některých bodech při případné spolupráci ustoupit.

Zda se SOCDEM do voleb spojí se Stačilo, podle Maláčové nyní není na stole. „Podstatné je, abychom dali dohromady Sociální demokracii, abychom jasně řekli, že jsme protivládní strana, což se stalo dnes na sjezdu, a abychom si řekli, že se chceme vrátit do poslaneckých lavic. Pak budeme hledat cestu, která k tomu spěje,“ sdělila pro CNN Prima NEWS. Případnou spolupráci se Stačilo ale nevyloučila.

Podle šéfredaktora webu Deník.to Marka Stoniše má jedině sjednocený levicový blok šanci uspět ve sněmovních volbách a oslovit levicové voliče. „SOCDEM ale uskupení s největší pravděpodobností nebude sestavovat. Strana je ve stavu klinické smrti, Stačilo! je dominantnější. Za delší konec provazu tak bude tahat Konečná,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. O výsledku možných jednání pak podle něj rozhodnou „především ega předsedkyň“.

Maláčová dlouhodobě dává za příklad „francouzský model“, kdy se pro parlamentní volby dohodly levicové strany na široké koalici. „Tam spolupracovali všichni, překonali animozity a našli, co je pro ně důležité, a nesoustředili se na to, co je rozděluje. To je pro nás vzor. Když to dokázali Francouzi, tak to dokážeme i my,“ dodala.

Ve Francii vznikla letos před parlamentními volbami levicová Nová lidová fronta. V této koalici společně kandidovali tamní socialisté, komunisté, zelení, populistická Nepodrobená Francie (LFI) a další menší uskupení. Nová lidová fronta nakonec volby vyhrála, skončila ale v opozici.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Fiala potřebuje poskoka, opřel se Škromach do Lipavského. Vláda nechce, aby lidé volili, říká

Tagy: