Tomáš padl na Ukrajině, působil v elitní jednotce. Spolubojovníci chtějí zaopatřit jeho syna

Patřil k nejrespektovanějším a nejstatečnějším českým bojovníkům na Ukrajině. Tomáš byl u obrany Charkova či osvobozování Izjumu a rozšířil také řady nejelitnější ukrajinské brigády. V únoru ale po ruském dělostřeleckém útoku padl u Avdijivky a zůstal po něm malý syn. Jeho známí z organizace Česká stopa nyní otevřeli veřejnou sbírku na platformě Donio.cz, kam může veřejnost přispět na zaopatření pozůstalé rodiny.

První zpráva o padlém českém dobrovolném bojovníkovi přišla již v průběhu února. Během svého působení se zúčastnil celé řady klíčových vojenských operací, včetně hrdinné obrany obléhané Avdijivky. Přestoupil také do 3. útočné brigády, jednoho z nejelitnějších útvarů ukrajinské armády. Jeden z ruských dělostřeleckých útoků se mu ovšem stal osudným. Zůstal po něm malý syn, pro kterého nyní vznikla veřejná sbírka.

„Potkal jsem se s ním párkrát. Byl to nejpoctivější a nejstatečnější člověk z těch několika málo Čechů, kteří tu bojují za nás všechny. Vím, že byl u Charkova i Izjumu, a pak se dostal až k Avdijivce. Budiž mu země lehká. Vím, že neměl rád publicitu, to ti asi řeknou i ostatní. Ale myslím, že hrdiny je potřeba si připomínat,“ řekl redakci český bojovník, který si přál zůstat v anonymitě.

Jeho chrabrost v boji potvrzují i další krajané ve zbrani, stejně jako to, nakolik miloval svého malého syna. „Hodně o něm mluvil a často si s ním volal. Když jsme se pak rozdělili – každý jsme šli jiným směrem – a já s ním chtěl hodit řeč, říkal mi, že teď zrovna ne, že má na drátě syna,“ poznamenal. Padnout měl u Avdijivky, kde byl po dělostřeleckém útoku prohlášen prozatím za nezvěstného.

Jeho známí se proto rozhodli pomoci zaopatřit malého chlapce a partnerku. „Je to to nejmenší, co pro něj můžeme udělat. On pro nás udělal hodně. Zaplatil tu nejvyšší cenu, aby ostatní mohli žít v míru. Včetně jeho rodiny,“ uzavřel český bojovník, jehož identitu redakce CNN Prima NEWS zná, ale z bezpečnostních důvodů ji nebude zveřejňovat.

Skrze organizaci Česká stopa a platformu Donio.cz mohou lidé posílat své příspěvky. Bývalý český bojovník, který na platformě X vystupuje jako Cohen the Barbarian, v rámci sbírky nastavil čtyřmilionový milník, který odpovídá skutečným nákladům na výchovu dítěte.

„Tím vás nechci do ničeho tlačit. Neříkám, že tolik by se mělo vybrat, ani naopak, že na této částce byste se měli zastavit… Jen se mi to číslo zdá mnohem adekvátnější než 300 tisíc korun. Zbytek je jako vždy na vás,“ upřesnil ve svém postu.

Pokud chcete rodině Tomáše pomoci a přispět na budoucnost jeho malého syna, můžete tak učinit přímo na stránkách platformy Donio.cz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak se čistí ruské zákopy od okupantů? Nebezpečnou praxi přiblížili slovenští elitní bojovníci.

Tagy:
rodina Ukrajina sbírka Charkov Donio.cz brigáda Ukrajinci válka na Ukrajině Izjum ruská invaze na Ukrajinu Avdijivka Ukrajinská 3. útočná brigáda český bojovník