Byli jsme rodina. Bartoška vyprovodil Zaoralovou na poslední cestě dojemnou řečí

Melodie z jejího oblíbeného filmu Federica Felliniho Silnice a dojemná děkovná řeč dlouholetého přítele a kolegy Jiřího Bartošky vyprovodila v pondělí na poslední cestu filmovou odbornici a mnohaletou uměleckou ředitelku filmového festivalu v Karlových Varech Evu Zaoralovou. Zaplněná síň strašnického krematoria také zhlédla krátký snímek připomínající její dlouholetou práci pro propagaci filmu i karlovarský festival, v jehož čele s Bartoškou od půlky 90. let stála. Eva Zaoralová zemřela 10. března v 89 letech.

Naposledy se s Evou Zaoralovou v pondělí přišli rozloučit její kolegové z vedení festivalu, režiséři, pedagogové z FAMU i někteří herci a přátelé. Přišly Olga Sommerová, Helena Třeštíková nebo Jiřina Bohdalová, úctu k ženě, která filmu zasvětila většinu života, vyjádřili také režiséři Jan Hřebejk, Václav Marhoul, David Ondříček či Ondřej Trojan, z herců přišel také třeba Jiří Macháček.

Bartošku doplnili další dva nejbližší kolegové z vedení festivalu Karel Och a Kryštof Mucha nebo bratři Cabanové či moderátor Marek Eben. Na poslední rozloučení přišel i ministr kultury Martin Baxa (ODS).

„Před 29 lety jsme naplnili paragraf 194 trestního zákona o bigamii. Na líbánky jsme odjeli do Moskvy a když už jsme tam byli, tak jsme jim sdělili, že se nadále nehodláme střídat s moskevským festivalem a že od teď bude festival každý rok v Karlových Varech,“ připomněl Bartoška úvodní peripetie karlovarského festivalu.

„Hodně jsme se toho od sebe naučili. Vzpomínám si, jak ses s plachým úsměvem přiznala k tomu, že tě Barťák naučil slova, které jsi do té doby neznala,“ vzpomínal na vzájemné přátelství. Vztah dvou souputníků, bez nichž si návštěvníci filmové přehlídky neumějí festival snad ani představit, přirovnal Bartoška k manželství.

Karlovarský festival jako rodina

Další roky festivalu trvající až do dneška pak Bartoška přirovnal k rostoucí rodině. „Děti nám dělaly radost, rostly jako z vody a byly hrdé na svou mámu, která dostávala jedno vyznamenání za druhým. (...) Celá tvoje karlovarská rodina přišla, aby se s tebou rozloučila a aby ti za všechno, co si pro ni udělala, poděkovala. Bůh s tebou,“ řekl Bartoška.

Uznávaná filmová publicistka se zaměřovala hlavně na francouzský a italský film. V roce 1994 se společně s Bartoškou zapojila do úsilí o obnovení prestiže Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary a v roce 1995 se stala jeho uměleckou ředitelkou. Pod jejím vedením se programovému týmu podařilo vytvořit přehlídku srovnatelnou s prestižními světovými festivaly.

Zaoralová pedagogicky působila na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění, kde přednášela filmovou historii. Za svou práci byla vyznamenána Medailí za zásluhy i francouzským Řádem rytířky umění a literatury, na MFF v Cannes získala plaketu za dlouholetou žurnalistickou činnost. Cenou za umělecký přínos na ni pamatoval před lety i karlovarský filmový festival a v roce 2017 získala Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

Tagy: