Zemřela duše karlovarského filmového festivalu. Známá publicistka byla léta po boku Bartošky

Ve věku 89 let zemřela ve čtvrtek česká filmová publicistka Eva Zaoralová. Proslavila se mimo jiné působením na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, který od roku 1994 vedla společně s hercem Jiřím Bartoškou. Informaci potvrdila mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Uznávaná filmová publicistka se zaměřovala hlavně na francouzský a italský film, ve vedení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byla vedle Jiřího Bartošky od roku 1994, do roku 2010 byla uměleckou ředitelkou, od roku 2011 pracovala jako umělecká poradkyně festivalu.

Zaoralová pedagogicky působila na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění, kde přednášela filmovou historii. Za svou práci byla vyznamenána medailí Za zásluhy i francouzským Řádem umění a literatury v hodnosti rytířky, na MFF v Cannes získala plaketu za dlouholetou žurnalistickou činnost. Cenou za umělecký přínos na ni pamatoval před lety i karlovarský filmový festival a v roce 2017 získala Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

Narodila se 28. listopadu 1932 v Praze. Vystudovala francouzštinu a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Překládala z italštiny a francouzštiny, například Federica Felliniho, Michelangela Antonioniho či Georgese Simenona. Působila jako tlumočnice a překladatelka, od začátku 60. let spolupracovala s filmovými časopisy Kino a Film a doba, současně s časopisem Světová literatura a s nakladatelstvím Odeon.

Napsala řadu článků a publikací věnovaných především francouzskému a italskému filmu, přednášela dějiny filmu na FAMU. Kromě dlouholetého působení ve vedení filmového festivalu v Karlových Varech zasedala v porotách mnoha významných filmových festivalů, mimo jiné v Cannes, Berlíně či Benátkách.

Tagy: