Nerudová chce kandidovat do europarlamentu jako lídr STAN. Chystá boj s populismem

Danuši Nerudové slibovaly průzkumy až 28 procent, nakonec nedosáhla ani na 14. Co se stalo?

Budu kandidovat do Evropského parlamentu, oznámila Nerudová

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) by měli příští rok do voleb do Evropského parlamentu vést bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová a bývalý šéf poslanců hnutí Jan Farský (STAN). Jejich nominaci do čela listiny schválilo ve čtvrtek předsednictvo Starostů, informovala mluvčí strany Sára Beránková. Definitivně o lídrech bude rozhodovat celostátní výbor STAN. O dalších místech se bude rozhodovat později, z regionů mají dorazit nominace do konce srpna, řekl odpoledne novinářům Farský.

STAN cílí na dvouciferný výsledek a zisk alespoň tří křesel, což by zaručilo, že budou Starostové českou proevropskou silou v europarlamentu. Starostové oslovili kvůli možné spolupráci TOP 09 i lidovce. „Ale neměli jsme žádnou reakci, že by si koalici dovedli představit,“ uvedl Farský.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Díra v rozpočtu 200 miliard? Vyřešil bych ji pouhými dvěma škrty a pak sklidil bouři, řekl Zeman

Pirátům koalici nenabízeli s ohledem na jejich zkušenost ze společné kandidátky v posledních sněmovních volbách. Piráti tehdy kandidovali se STAN jako větší strana, ale kvůli kroužkování získali jen čtyři mandáty. STAN má 33 poslanců. „Těch bolestí, které jsme si navzájem vyslechli, je tolik, že představa, že by s námi šli na jednu kandidátku, je taková, že nesmyslné návrhy ani nevyřknu, aby nebyly zbytečně brány jako špatný vtip,“ dodal Farský.

Nerudová oznámila úmysl kandidovat za STAN ve čtvrtek dopoledne s tím, že se chce postavit populismu a nabídnout mu alternativu. Starostové budou ve volbách kandidovat samostatně a listinu doplní o nezávislé osobnosti, které souzní s liberálními a proevropskými hodnotami, uvedlo hnutí v tiskové zprávě. Kandidátka ponese název Starostové a osobnosti pro Evropu.

„Cítím zodpovědnost vůči všem, kteří mi dali hlas v prezidentské volbě a chtěli změnu,“ uvedla Nerudová, která v lednu v prvním kole prezidentských voleb skončila třetí. Evropskou unii chce otevřít mladým lidem a jejich nápadům či tématům. „Posledních několik týdnů jsem intenzivně vyjednávala se zástupci více politických stran s jediným cílem – najít partnery, se kterými budeme bojovat za klíčové reformy,“ popsala s tím, že chce rovné šance pro každého.

Nerudová míní, že kandidáti na listině STAN mohou přinést pozitivní změny a novou energii do evropské politiky. „Věřím, že společně připravíme evropský program, který posune naši zemi a unii dopředu. Za klíčové považuji soustředit se na odolnost Evropy a zajištění naší suverenity – energetické, surovinové i bezpečnostní,“ uvedla.

Rozhodnutí Nerudové podpořil i ministr vnitra a předseda hnutí Starostů a nezávislých Vít Rakušan. „Oceňuji, že profesorka Danuše Nerudová chce pomoct spojovat liberální proevropské demokratické síly. Její rozhodnutí ucházet se o nominaci na kandidátku mě osobně moc těší,“ napsal na sociální síť X Rakušan s tím, že může hnutí pomoci vybudovat přesvědčivou a sebevědomou evropskou kandidátku.

Hodně štěstí popřál Nerudové i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Proč ne? Potenciál z prezidentské volby se může při tradičně nízké volební účasti zajímavě zúročit. Tak přeji hodně štěstí v politice,“ sdělil Kalousek na X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Soběstačnost Česka? Řetězce tu mají Divoký západ. Jinde jsou chytřejší, říká europoslanec

Tagy: