Zeman: Díra v rozpočtu 200 miliard? Vyřešil bych ji pouhými dvěma škrty a pak sklidil bouři

Exprezident Miloš Zeman ve vysílání Interview SPECIÁL s moderátorkou Terezií Tománkovou (16. 8. 2023)

Místo 60 různých opatření ke konsolidačnímu balíčku stačí zavést pouze dvě. Státní kase by přihrála 200 miliard korun, uvedl bývalý prezident Miloš Zeman v pořadu Interview SPECIÁL na CNN Prima NEWS. Jedním z opatření by byl návrat superhrubé mzdy, kterou zrušily hlasy ODS, ANO a SPD. „Tím druhým je zrušení slevy na poplatníka,“ řekl moderátorce Terezii Tománkové. Uznal, že by za takové kroky sklidil bouřlivé reakce.

Zeman už dříve nešetřil kritikou na konto vládního konsolidačního balíčku, který ve středečním televizním vysílání překřtil na „chaotizační“ balíček. Pustil se ovšem také do opozice, která podle bývalého prezidenta nepředložila žádný skutečný konzistentní protinávrh. „Poučený volič nemusí souhlasit se vším, co dělá opozice,“ poznamenala někdejší hlava státu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zeman chystá poslední knihu, prozradil její název. Napíšu ji na psacím stroji, pochlubil se

„Všichni se tu asi shodneme, že máme hrůzostrašný deficit státního rozpočtu. Doufám, že se shodneme i na tom, že je to hlavní faktor inflace. Cílem by tedy mělo být snížení deficitu. Máme tedy hledat rozumné protinávrhy, pokud ne konsolidační balíček,“ pokračoval v pořadu Interview SPECIÁL.

Následně přišel se dvěma návrhy, které by podle něj výrazně pomohly se zkrocením obřího schodku. „Strukturální deficit je 200 miliard korun. Místo 60 různých opatření konsolidačního balíčku stačí pouhá dvě opatření v celkovém rozsahu 200 miliard. Jedním z nich je ‚zrušení zrušení‘ superhrubé mzdy. Je to také první a nejdůležitější opatření, které navrhovala Národní ekonomická rada vlády, nebylo nicméně vyslyšeno,“ poradil kabinetu Petra Fialy (ODS).

Návrat superhrubé mzdy by státní kase údajně přinesl 120 miliard korun. Druhým a o poznání kontroverznějším opatřením, které by pomohlo ozdravit veřejné finance, je podle Zemana zrušení daňové výjimky v podobě slevy na poplatníka. Takový krok by přihrál zbývajících 80 miliard korun, ale také zasáhl každého daně platícího zaměstnance.

„Budu citovat profesora Zelí. Je to literární postava od Miroslava Šimka a Jiřího Grossmanna. Vede svoji zvláštní školu na exkurzi do zoologické zahrady a u pokladny říká, že nechce slevu zadarmo. To je sleva na poplatníka. Jsem pro zrušení celé řady daňových výjimek a jsem ochoten klidně diskutovat i o tom, že místo slevy na poplatníka zruším některé jiné,“ pokračoval Zeman.

Zásahy ze strany ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) označil za nedostatečné, jelikož řeší nepatrné daňové výjimky. „Spasil jsem svou duši tím, že jsem místo pouhé kritiky přednesl svůj protinávrh o pouhých dvou bodech, který také vyvolá bouřlivou reakci. Ale tím, že odstraní deficit, se výrazně sníží inflace. Pokud se domníváte, že u nás inflace klesá, tak jste vystavena statistickému podvodu,“ řekl bývalý prezident moderátorce Terezii Tománkové.

V kůži premiéra Fialy by se proto snažil oba navrhované body prosadit, na druhou stranu nicméně uznal, že politicky jde o obtížný krok. „Pro zrušení superhrubé mzdy hlasovalo ODS, ANO a SPD. Tyto tři strany – dvě opoziční a jedna nejsilnější vládní – rukou společnou a nerozdílnou spáchaly ekonomický zločin. Ostatní strany tomu vůbec nerozuměly, takže se patrně zdržely. Politicky je to neprůchodné,“ poznamenal exprezident.

Tagy: