Bouřky zasáhly i politiku: Blažek a Nejedlý seděli hodiny u jednoho stolu. Prý kvůli lijáku

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Blažek a Nejedlý v restauraci

Silná bouře ve středu večer spojila ministra spravedlnosti Pavla Blažka s Martinem Nejedlým, bývalým poradcem prezidenta Miloše Zemana. Politik ODS podle svých slov nemohl opustit restauraci, a proto si přisedl k Nejedlému. Ten je označován za kontroverzní osobu s vazbami na ruského prezidenta Vladimira Putina. V restauraci spolu oba strávili pět hodin. Premiér Petr Fiala (ODS) označil setkání za nevhodné.

„Včera jsem se ve večerních hodinách bez předchozí domluvy nacházel poblíž mého pražského bydliště ve stejné restauraci jako Martin Nejedlý s rodinou a jeho známými, které jsem neznal. Vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, jsem si přisedl k jejich stolu,“ uvedl Blažek na sociální síti X.

Proč popisuje setkání v restauraci, ministr spravedlnosti vzápětí vysvětloval. „Po čase se objevili redaktoři Seznam zpráv Jelínková a Valášek a snažili se zjišťovat, co dělám v jedné restauraci s panem Nejedlým. Bylo to tak, jak popisuji,“ uvedl Blažek. Šéf resortu spravedlnosti má totiž s novinářem Lukášem Valáškem osobní spory a na sociálních sítích si často vyměňují názory.

Blažek tvrdí, že příspěvek zveřejnil proto, aby se vyhnul jakýmkoliv možným obviněním. „Sděluji to proto, že chci předejít jakýmkoliv konspirativním smyšlenkám. Žádná konspirace se na veřejném místě za přítomnosti desítek ostatních hostů restaurace skutečně nekonala,“ dodal Blažek.

Premiér Fiala danou schůzku s Blažkem projednal. „Pan ministr pana premiéra o okolnostech a obsahu tohoto setkání informoval. Pan premiér nepovažuje tento typ setkání za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně. V tomto duchu také o celé situaci s ministrem spravedlnosti mluvil,“ uvedl mluvčí vlády Václav Smolka.

Bývalý poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý je označován za jednoho z klíčových mužů bývalé hlavy státu. Zajišťoval například schůzku Zemana spolu s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Nejedlý působil v roli ekonomického poradce. V době Zemanova mandátu byl veřejností vnímán jako kontroverzní osoba, která má vliv na prezidentovo okolí. V minulosti využíval také výhod diplomatického pasu, který mu udělil v roce 2013 exministr zahraničí Jan Kohout.

Tagy: