Ex-slávista Frydrych varuje před Legií Varšava: Silný obránce a rychlé protiútoky

Za Slavii Praha odehrál 137 utkání, v Lize mistrů bránil barcelonského Lionela Messiho nebo milánského Romela Lukaka. Teď Michal Frydrych varuje své bývalé spoluhráče, aby nepodcenili Legii Varšava v souboji o postup do základní skupiny Evropské ligy.

První utkání Slavia Praha – Legia Varšava se hraje ve čtvrtek 19. srpna od 19:00 hodin ve Vršovicích, odveta je na programu o týden později od 21:00 v Polsku. Úspěšnější z tohoto dvojzápasu vstoupí do Evropské ligy, poražený „spadne“ do nově vzniklé Konferenční ligy.

„Legia má několik hráčů s dobrou kopací technikou. Hodně bude záležet na tom, který tým udělá méně chyb. Obránce Josip Juranovič je silnou stránkou Legie,“ popisuje v rozhovoru pro polský web Interia sport Frydrych přednosti Legia. Tvrdí, že šance na postup vidí k poměru 60 ku 40 ve prospěch svého bývalého klubu.

Jak hodnotíte výchozí pozici před kvalifikací svého bývalého klubu s Legií Varšava o Evropskou ligu?
Myslím, že Legii čeká těžký dvojzápas, ale stejně tak i Slavii. Slavia měla na začátku sezony velké problémy. Několik hráčů se zúčastnilo mistrovství Evropy, takže se přípravného období s týmem plně neúčastnili. Přitom Slavia hraje fyzicky velmi náročný fotbal a je třeba se na něj dobře připravit. V kvalifikaci Ligy mistrů proti Ferencvárosi Budapešť nevypadalo ze strany Slavie vše optimálně. Nyní však měli více času na přípravu na Legii.

Viděl jste oba zápasy Slavie proti Ferencvárosi? Pokud ano, co vám řekly o výkonnosti Pražanů?
Ano, viděl jsem oba a Slavia byla v obou lepší. Ale odhalil jsem, že ne všechno v její hře dobře fungovalo. Tým nebyl správně „nastavený“ v útoku, chyběla efektivita. Češi hráli více s míčem, ale své šance nevyužili. První zápas v Budapešti prohráli kvůli vlastním dvěma chybám, které soupeř okamžitě využil. Ferencváros si nevytvářel příliš mnoho situací, ale spoléhal na nebezpečné protiútoky. A stejný plán pro zápas se Slavií může mít i Legia Varšava.

Slávisté hráli více s míčem, ale své šance nevyužili. První zápas v Budapešti prohráli kvůli vlastním dvěma chybám. Ferencváros si nevytvářel příliš mnoho situací, ale spoléhal na nebezpečné protiútoky. A stejný plán pro zápas se Slavií může mít i Legia.

Jak se Slavie dotkne, že se v poslední době potýká se zdravotními problémy hráčů? Do zápasu s Legií navíc ještě nenastoupí Srdjan Plavšić a Petr Ševčík, Michael Krmenčík by mohl být připraven až v odvetném utkání…
Absence Ševčíka, který je velmi silný ve středu pole a má dobrou přihrávku, je velkou ztrátou. První zápas proti Legii vynechá také Ondřej Kúdela, na druhý už by mohl být připravený, ale bylo by to pro něj první mezinárodní utkání po odpykání desetizápasového trestu UEFA (za rasistickou urážku soupeře –⁠ pozn. red.). Zdůrazňuji však, že Slavia hraje velmi fyzicky náročný fotbal a nevím, zda je v Polsku tým, který by s ní v tomto ohledu dokázal držet krok. Tlak od samého začátku, také na polovině soupeře, neustále. Je velmi obtížné dostat míč z takového tlaku.

Je velkou výhodou Slavie, trenér Jindřich Trpišovský pracuje s podobnou sestavou delší dobu? Vy ho navíc dobře znáte, protože jste pod ním ještě loni hrál.
Trenér Trpišovský je ve funkci téměř čtyři roky. V každé sezóně měl výsledky, takže nebyl důvod ho měnit. Vyhrává ligu, získává i domácí poháry a daří se mu i v Evropě. V samotném kádru Slavie však po každé sezoně dochází ke změnám. Také nyní přišlo do klubu několik nových hráčů, kteří ale zatím nejsou na takové úrovni přípravy, aby byli schopni pravidelně hrát stylem Slavie. Každý hráč, který přijde do Slavie, potřebuje zhruba půl roku na to, aby se plně adaptoval a přesně věděl, jakou roli v mužstvu má.

Přístup v Česku, aspoň ve Slavii, je zcela jiný než v Polsku. Zde se někteří diví, že jste ve Wisle Krakov po několika týdnech s novým trenérem a po výměně velké části kádru ještě nesladění a nezvládli nový styl hry…
Ve Slavii musí být každý hráč velmi dobře fyzicky připravený, pokud přijde z jiného týmu, musí tvrdě pracovat, aby byl schopný hrát na úrovni, kterou Slavia vyžaduje. Kromě toho jsou tu samozřejmě i taktické otázky, kterým se ti noví musejí přizpůsobit.

Po roce v polské ekstraklase už znáte styl Legie. Čím by mohli Varšavané proti Slavii uspět?
Legia má několik hráčů s dobrou kopací technikou. Hodně bude záležet na přípravě, na tom, který tým udělá méně chyb a bude v danou chvíli v lepší formě. Obránce Josip Juranovič je silnou stránkou Legie. Takového hráče Legia v evropských pohárech potřebuje, zvlášť proto, že Slavia má dobré hráče na křídlech.

Jak velkým zklamáním pro Slavii bylo, že nepostoupila do další fáze kvalifikace Ligy mistrů? Může to sehrát nějakou roli v duelech s Legií. Že mohou být Pražené poněkud psychicky rozbití?
Postup do Ligy mistrů byl snem všech ve Slavii. Když se dozvěděli, že soupeřem bude Ferencváros, všichni cítili reálnou šanci na postup. Po tom dvojzápase jsem zachytil názory, že Slavia byla sice dobře připravená, ale vyřadily ji individuální chyby. Proto tam nyní panuje velké zklamání. Pokud by navíc Slavia nepostoupila ani do Evropské ligy, bylo by to přijato velmi negativně.

Ve Slavii musí být každý hráč velmi dobře fyzicky připravený, pokud přijde z jiného týmu, musí tvrdě pracovat, aby byl schopný hrát na úrovni, kterou Slavia vyžaduje.

Dovolíte si říct, že Slavia je proti Legii jasným favoritem?
Kurz bych rozdělil v poměru 60:40 ve prospěch Slavie.

Ve Wisle Krakov působíte skoro rok. Odehrál jste plný počet minut, kromě dvou zápasů, kdy jste stál kvůli žlutým kartám. Po čtyřech kolech má Wisla čtyři body a je pod palbou kritiky…
Máme nového trenéra, chceme hrát novým stylem, víc držet míč. Přišlo několik nových hráčů, takže situace není jednoduchá. Když dojde k tolika změnám, musíme na hřišti společně odvést spoustu práce, ne všechno se dá zlepšit ze dne na den. V zahajovacím zápase jsme vyhráli 3:0 se Zaglebie, vše vypadalo nejlépe, jak mohlo. Ale v dalších zápasech už něco chybělo.

S Rakówem jsme odehráli opravdu dobrých 65 minut. Když dostal hráč soupeře červenou kartu, mysleli jsme si, že když vedeme 1:0, tak se nám při hře 11 na 10 nic zlého nestane. A oni věděli, že musejí udělat vše pro to, aby v tomto zápase nepolevili, a nakonec ho v deseti otočili. V Mielci jsme naopak měli šance, dobrý začátek, ale soupeři se podařilo vstřelit opravdu krásný gól a to nás trochu psychicky stáhlo dolů. O přestávce jsme si řekli, že uděláme vše pro to, abychom vyhráli. Rychle jsme dali gól a vypadalo to, že máme šanci na dobrý výsledek. Mezitím jsme o pět minut později dostali gól na 1:2 a tým už se necítil tak silný. Máme před sebou ještě hodně práce, ale jde to správným směrem.

Někteří lidé poukazují na to, že ve hře Wisly je příliš mnoho „mezer“ mezi obranou a středem hřiště.
Trenér Adrian Gula (slovenský kouč vedl v minulé sezoně Viktorii Plzeň – pozn. red.) nám pravidelně ukazuje, co musíme zlepšit. V příštím utkání s Górnikem Łęczna musíme ukázat, jaká bude reakce týmu na tyto dva poslední prohrané zápasy.

Tagy:
Polsko rozhovor Lionel Messi SK Slavia Praha trenér fotbal Evropská liga Legia Varšava Michal Frydrych Wisla Krakov sportovní soutěž Liga mistrů UEFA sportovní kvalifikace Evropská liga UEFA Legia Warszawa