Čaputová uctila památku zavražděných v Bratislavě. V objetí s majitelem klubu i plakala

Zuzana Čaputová v objetí s majitelem klubu Teplárna

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přišla ve čtvrtek uctít památku dvou mladíků, zabitých při střeleckém útoku v Zámecké ulici v Bratislavě. Na místo tragédie položila kytici a svíčku, setkala se se zástupci LGBTQ komunity a novinářům poskytla stručné vyjádření. Zdrceného majitele klubu, v němž k útoku došlo, prezidentka objala. Oba pak spolu krátce mlčky plakali.

„Chci vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým obětí. Zároveň samozřejmě myslím i na další zraněnou osobou, která je v nemocnici,“ začala Čaputová na místě své sdělení do televizních kamer. „Trestné činy z nenávisti nejsou útokem jenom na nějakou komunitu či menšinu. To není ‚my a oni‘. Trestné činy z nenávisti směřují proti nám všem. Směřují na základní hodnoty naší společnosti. Směřují proti lidskosti,“ odsoudila motivaci útočníka.

Své vyjádření zakončila vzkazem pro LGBTQ komunitu. „Není to tak, že vy sem nepatříte, že vy se máte bát chodit po ulici. To, co na Slovensko nepatří, je nenávist,“ shrnula politička. Podobným způsobem se vyjádřila i na Facebooku.

Čaputová na sociálních sítích také vyzdvihla odpovědnost politiků za jejich vyjádření. „Slova se mohou stát zbraněmi. Nenávist zabíjí. Jakožto politici musíme vážit každé naše slovo předtím, než bude pozdě,“ napsala na Twitteru. „Mnozí bezohledně zaplňují prostor nenávistí. Vadí mi, že ani někteří prokurátoři a soudci nepřikládají verbálním trestným činům důležitost a nepovažují je za nebezpečné. Nemusí to skončit jen při slovech,“ vyjádřila své rozhořčení na Facebooku.

Právě nenávistné výroky některých politiků podle ní spoluzavinily středeční tragédii: „Podle dosavadních informací byla střelba trestným činem z nenávisti k menšině. Z nenávisti dlouhodobě živené hloupými a nezodpovědnými výroky politiků. Tato nenávist stála nevinné lidské životy.“

Tagy: