Čas ukončit válku. Evakuace z Afghánistánu byla neobyčejný úspěch, uvedl Biden

Evakuace z Afghánistánu byla neobyčejným úspěchem. Do bezpečí bylo převezeno dvakrát více lidí, než odborníci původně očekávali, prohlásil v úterý americký prezident Joe Biden při vystoupení v Bílém domě k situaci v Afghánistánu. Američané a jejich spojenci tam v noci na úterý po 20 letech ukončili své působení, kde po překvapivé a bleskové ofenzivě převzalo moc radikální islamistické hnutí Tálibán.

Za dva týdny evakuací z kábulského letiště odcestovalo 123 tisíc lidí, občanů západních zemí i jejich afghánských spolupracovníků.

Evakuace z Afghánistánu je podle slov prezidenta Bidena „největší evakuace v dějinách“. Žádná jiná země podle něj nikdy nepřepravila vzduchem větší množství obyvatel jiné země. Šéf Bílého domu vyzdvihl přínos americké armády, diplomatů a zdravotníků, kteří podle něj odvedli skvělou práci s cílem pomoci ostatním. Připomněl také 13 amerických obětí z posledních dní.

Po dvaceti letech „byl čas tuto válku ukončit“, prohlásil Biden. V zemi podle informací zpravodajců zůstává ještě asi 100 až 200 Američanů, kteří se tam rozhodli zůstat. Mnozí z nich na místě založili rodinu a mají silné vazby. Pokud by však změnili názor a rozhodli se z Afghánistánu odejít, Spojené státy jim vždy pomůžou, ujistil je prezident. Mezi evakuovanými bylo 5500 Američanů.

Termín ukončení evakuací nebyl samoúčelný a měl podle Bidena posloužit k záchraně lidských životů, převozy do bezpečí budou pokračovat i nadále.

Prezident Biden opět obhajoval své rozhodnutí ukončit americké působení v zemi. „Byla před námi jednoduchá volba. Buď dostát závazkům přislíbeným předchozí administrativou a odejít z Afghánistánu nebo říct, že nikam nejdeme a poslat další desetitisíce vojáků do války. Měli jsme volbu mezi odchodem a eskalací konfliktu. Nechtěl jsem prodlužovat nekonečnou válku,“ prohlásil Joe Biden.

Připomněl také, že původní dohodu o odchodu amerických sil s Tálibánem uzavřel už jeho předchůdce Donald Trump. Odejít z Afghánistánu byla podle prezidenta „nejlepší volba pro Ameriku“.

Ukončení této mise také předznamenává konec éry velkých vojenských operací, které měly za cíl zásadně měnit dění v cizích zemích, prohlásil prezident s tím, že ochrana lidských práv ale zůstává jedním z cílů americké politiky.

Další působení USA v Afghánistánu by podle něj nijak výrazně nezvýšilo bezpečnost USA před teroristickými útoky a znamenalo by nutnost vynakládat miliardy dolarů a riskovat životy amerických vojáků. Zároveň Biden varoval teroristickou organizaci Islámský stát, autora úterního útoku na kábulské letiště při kterém zemřelo přes sto lidí, že „s nimi ještě neskončil“.

Tagy: