Noční můra Tálibánu: Skupina Afghánců prochází tvrdým výcvikem. Neuhneme, vzkazují

Odboj z afghánského údolí Pandžšír chce s Tálibánem bojovat až do posledních sil. Strategické území se nachází jen 150 kilometrů od Kábulu. Bojovníci procházejí tvrdým výcvikem a vzkazují: „Nikdy před Tálibánem neohneme koleno!“

Zatímco obsazení většiny území Afghánistánu včetně hlavního města Kábul bylo pro hnutí Tálibán překvapivě snadné, bojovníci ze strategického území Pandžšír se vzdát nechtějí a plánují bojovat až do posledního dechu, uvedl web Daily Mail.

Že může být dobytí Pandžšíru pro hnutí Tálibán tvrdým oříškem, dokazují i válečné konflikty z minulosti. Mezi lety 1980 a 1985 se oblast pokoušelo dobýt SSSR v rámci sovětské války v Afghánistánu.

Ruské tanky i další kusy těžké techniky se ale tříštily o pahorky Pandžšíru a neměly šanci zde jakkoliv manévrovat. Afghánští rebelové se tehdy ubránili, a to i díky podpoře USA, Saúdské Arábie a Velké Británie.

V devadesátých letech se zase snažilo údolí zabrat čerstvě zformované hnutí Tálibán. Ani radikálové ale v dobývání neuspěli. Symbolem odporu se v obou výše zmíněných střetech stal afghánský vojevůdce a politik Ahmad Šáh Masúd přezdívaný Lev z Pandžšíru.

Chceme se bránit proti totalitě.

Radikálům se ho nepodařilo zneškodnit ve válce, zkusili to tedy jinak. V září roku 2001 se dva pravděpodobní příslušníci teroristické organizace Al-Káida infiltrovali až k Masúdovi a v přestrojení za marocké novináře ho požádali o rozhovor. Během interview ale v kameře explodovala nastražená bomba, která „Lvovi“ způsobila smrtelná zranění.

Jeho odkaz v Afghánistánu žije dál. Teď hnutí odporu v Pandžšíru organizuje Masúdův syn Ahmád. Nyní stanul proti stejným nepřátelům jako kdysi jeho otec. „Chceme bojovat a bránit se proti jakémukoli totalitnímu režimu,“ řekl pro agenturu Reuters.

Již brzy pravděpodobně dojde k dalšímu ostrému střetu. Tálibán do oblasti poslal stovky bojovníků a celé území obklíčil.

Tagy:
válka Afghánistán vojáci údolí bojovník Tálibán Pandžšír Ahmad Šáh Masúd