Čech na Ukrajině: Když byl Kyjev město, v Moskvě ještě kvákaly žáby. Na Rusy vezmu samopal

Daniel Váša

Čech na Ukrajině: Když byl Kyjev městem, v Moskvě ještě kvákaly žáby

Když byl Kyjev městem, v Moskvě ještě kvákaly žáby. Rusové jsou z toho v depresi, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS český sládek Daniel Váša, který od roku 2008 žije v Žytomyru na Ukrajině. Provozuje tam restauraci s pivovarem a s manželkou vychovává desetiletou dceru. Pokud před Rusy nestihne utéct, vezme prý na ně samopal.

„Člověk, který sedí v Kremlu, je nemocný. Neštěstí Rusů je, že když už byl Kyjev městem, v Moskvě ještě kvákaly žáby. Mají depresi z toho, že je někdo starší a má jinou historii. Rusové si prakticky historii Ukrajiny přivlastnili a nelíbí se jim, že se Ukrajina stává samostatnou zemí. Hrdost Ukrajinců je dost velká,“ popsal pro CNN Prima NEWS, jak vidí současné rusko-ukrajinské vztahy český sládek Daniel Váša.

Na Ukrajině žije od roku 2008 a působí tam jako specialista na pivo. Doufá, že válka mezi Ukrajinou a Ruskem nezačne. „Dnešní situace je složitá a je tu hrozná propaganda. Koukám na zprávy z Česka, Ruska i místní a musím si udělat vlastní obrázek. Ale zatím dýchám, žiju, pracuji, školy nezavřeli, nálety nejsou. Svým způsobem jsme připraveni, ale bylo by strašné, kdyby to přišlo. Doufám, že nepřijde,“ upozornil.

Do Česka by utekl ve chvíli, když by byli Rusové v Kyjevě. „Pak balíme kufry a jedeme. Kdyby ale začali od Běloruska a my nestihli odjet, beru samopal a jedu do toho taky. A ženu pošlu domů. Nebudu čekat jako ovce, že mě zastřelí. I když už jsem starý chlap,“ zdůraznil v rozhovoru.

Putin je šikovný chlap

Podle Váši se na Ukrajině od roku 2014 všechno změnilo. „Dřív Ukrajinci nechtěli do Evropy a do NATO, dneska chtějí. Nechtěli střílet na Rusy a střílejí na ně, protože oni střílejí na nás. Díky válce a okupaci se národ spojil dohromady. Putin navíc tímhle vším ještě spojil západní Evropu. Je to šikovný chlap, mám ho svým způsobem rád. Je to drahá cena, dělá to špatně, ale je dobrý,“ řekl.

Na případnou válku je prý připravený. Prostory, ve kterých provozuje hospodu, jsou totiž oficiálním úkrytem, do kterého se vejde až 160 lidí. „Jsme tu v nájmu. Nad námi je dvanáctipatrový podlažní dům. Pokud k něčemu dojde, má právo se tu schovat 160 lidí. Máme zásoby jídla a piva i ventilaci. Dveře venku mají 300 kilo. Jsou udělané tak, aby je neprostřelil granát,“ vysvětlil.

Situace okolo Ukrajiny v pondělí opět eskalovala. Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy, kterými uznal nezávislost separatistické Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky ve východoukrajinském Donbasu. Zároveň nařídil ruské armádě, aby na jejich území zahájila „misi na zajištění míru“.

Tagy: