Čech vyhrožoval e-mailem bankám i nemocnicím. Policie ho zadržela až v Kolumbii

Čech vyhrožoval e-mailem bankám i nemocnicím. (Ilustrační foto)

Výhrůžky z Ekvádoru

Policisté do České republiky dostali muže, který prostřednictvím e-mailů vyhrožoval nemocnicím, cestujícím ve vlaku i bankám. Schovával se v Ekvádoru a následně v Kolumbii.

Když policisté zveřejní, že někoho dopadli v Kolumbii, napadnou většinu lidí asi drogy. Podezřelý Čech ale seděl za počítačem a psal výhrůžné e-maily z různých adres. „Tyto výhrůžky zkomplikovaly život tisícům lidí, protože například napsal, že ve všech vlacích jedoucích na Slovensko je bomba. Zhruba 50 vlaků muselo být zastaveno a prohlédnuto,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk. Policisté totiž výhrůžky nemohou brát na lehkou váhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Epileptik v Británii brutálně ubodal otčíma. Měl záchvat a byl mimo, bránila ho u soudu matka

Ještě více problémů způsobil, když oznámil uložení bomby v nemocnici. Občas ale přišly méně uvěřitelné výhrůžky. „Podezřelý poslal více než 40 výhrůžek bombovými útoky. V jednom případě dokonce vyhrožoval bankovním institucím, že v nich vypustí komáry nakažené virem Zika,“ řekl Daněk.

Kde by ke komárům přišel, jak by je choval a převážel, naštěstí nemusel řešit. Skončil totiž pouze u výhrůžek. Nejspíš ale vytušil, že se okolo něj stahuje smyčka, a proto se dal na útěk. „Pátrání se nejdřív vedlo na území Evropské unie. Muž odcestoval do Nizozemska a poté letadlem do Jižní Ameriky. Jeho stopa byla zachycena v Ekvádoru a následně v Bogotě v Kolumbii,“ sdělil policejní mluvčí David Schön.

Už už to vypadalo, že se ho podaří dopadnout právě v Ekvádoru, jenomže tam se v příběhu anonymního výhružkáře opravdu objevily drogy. Konkrétně nepokoje s drogovými kartely, a tak měli policisté jiné starosti než chytat vyděrače. Naštěstí se ale přesunul do Bogoty. „Velmi nám pomohlo i to, že muž vstoupil do Kolumbie nelegálně, tím pádem bylo možné komunikovat přímo s jejich imigračními orgány, protože byl ze země deportován,“ uvedl Schön.

Muž je podezřelý z nebezpečného vyhrožování a vydírání a šíření poplašné zprávy. Hrozí mu až pět let vězení.

Tagy: