Exkluzivní průzkum: Strach má dnes drtivá většina Čechů. Čeho se lidé bojí nejvíc?

Exkluzivní průzkum k obavám Čechů

Současná drahota a hrozba dalšího zdražování – to je strašák, kterého se podle průzkumu společnosti STEM pro CNN Prima NEWS Češi obávají ze všeho nejvíc. Část lidí se bojí zastavení dodávek plynu a někteří pak válečného ohrožení. Jen sedm procent uvedlo, že nemá žádné obavy.

Zdražování všeho, zvyšující se ceny potravin nebo energií. To jsou aktuálně nejčastější obavy Čechů. „V souvislosti s válkou na Ukrajině sledujeme narůstající obavy z ekonomických potíží,“ popisuje odborník STEMu Martin Kratochvíl.

Právě všeobecné zdražování uvedlo jako důvod k obavám 56 % dotázaných. U 45 % lidí panuje obava z přerušení dodávek plynu a surovin. Dále 33 % má strach, že i Česko se ocitne ve válečném ohrožení.

Bez čeho se neobejdeme?

Menší obavy už budí uprchlická krize nebo ohrožení občanských svobod. Jen sedm procent respondentů uvedlo, že se nebojí ničeho. „Každý z nás se ale snaží uspokojit ty nejzákladnější potřeby, což jsou světlo a teplo. Bez toho jednoduše neumíme existovat,“ vysvětluje sociolog Vojtěch Bednář.

Podle odborníků stávající situace nutí Čechy více šetřit a začínají u potravin. Šetření se stává celospolečenským tématem a je jen velmi malá skupina lidí, kteří k šetření nemusí přistupovat a zdražování neřeší.

Tagy: