Čeká Sněmovnu další „noční“? ANO bude EET bránit, vláda chce vlajkovou loď hnutí potopit

Jednání Poslanecké sněmovny k vyhlášení nedůvěry vládě 1.9.

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Zrušení elektronické evidence tržeb (EET) je krok špatným směrem, řekla v úterý na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny šéfka poslanců ANO Alena Schillerová. Ta chce evidenci zachovat alespoň na dobrovolné bázi. Dolní komoru tak zřejmě čeká další noční jednání. Zástupci koalice Spolu totiž avizovali, že „vlajkovou loď a symbol Babišovy vlády“ potopí a jsou připraveni jednat do noci.

„Koalice naplánovala jednání o druhém čtení EET. To je krok špatným směrem. Vypadá to, že schodek státního rozpočtu bude 375 miliard, ale vláda krizi neřeší, naopak zadlužení roste. Potom nechápeme, proč se ruší EET, které přinášelo 12 až 13 miliard ročně a narovnává podnikatelské prostředí,“ uvedla na tiskové konferenci Schillerová.

Poslanci mají v úterý jednat o zrušení EET ve druhém čtení. Podle Schillerové ji stále 50 procent podnikatelů využívá dobrovolně. Upozornila, že v některých restauracích se navíc nedá platit kartou, a tak je argument ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), že platby kartou EET nahrazují, lichý. Schillerová se tak chystá předložit pozměňovací návrh, aby evidence zůstala dobrovolná.

To ale vládní poslanci odmítají. „Jde o neúspěšný experiment, výnos pro státní rozpočet je neprokazatelný. I když se bývalá ministryně snažila, tak neprokázala, jaký je výnos EET pro státní rozpočet. Stojí podnikatele 1,5 miliardy ročně a stát minimálně 0,5 miliardy. Hnutí ANO ho vnímá jako svou vlajkovou loď, je to symbol Babišovy vlády,“ zdůraznil před jednáním Sněmovny šéf klubu TOP 09 Jan Jakob.

Vlajková loď ANO půjde ke dnu

Pozměňovací návrh, aby EET zůstala dobrovolná, pětikoalice nepodpoří. „Jsme pro úplné zrušení experimentu, který lidem komplikuje život,“ upozornil s tím, že vládní poslanci jsou připraveni na „jednání do večera nebo do noci“, protože systém podle něj musí projít legislativním systémem do konce roku. „Je to pro nás zcela klíčové a zásadní, uděláme vše pro to, abychom to stihli,“ řekl důrazně.

„Věřím, že vlajkovou loď ANO dokážeme potopit a EET zrušit. Nebojte, půjde ke dnu,“ podpořil ho ještě předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný.

Hnutí ANO tentokrát nepodpoří ani druhé opoziční hnutí SPD. „Máme stejný postoj, jako máme už šest let – jsme zásadně proti EET. Budeme hlasovat pro zrušení EET, kazí živnostníkům práci,“ uvedl šéf poslanců SPD Radim Fiala. „Slyšel jsem na grémiu, že jednání bude delší, ale bude to v režii hnutí ANO,“ podotkl s tím, že jeho poslanci si ale také chtějí „říct své“.

Schillerová ještě řekla, že obstruovat poslanci ANO nebudou, ale mají prý připraveno několik vystoupení. „Obstrukcemi bych to nenazývala. Chceme upozornit na to, že země čelí vážným problémům. Několik kolegů vystoupí včetně mě s návrhem na změnu pořadu schůze,“ uvedla. Domnívá se však, že by jednání do brzkých ranních hodin trvat nemělo.

Tagy: