Čekají nás nejdražší Vánoce za 20 let. Pozor, ať neskončíte v dluhové pasti, varuje Pikora

Vladimír Pikora

Co na to vaše peněženka 14.11.2023

Letošní Vánoce budou pravděpodobně nejdražší za posledních 20 let, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. Svůj názor zakládá na rekordní inflaci, která stále ovlivňuje naši ekonomiku. To znamená, že za stejné množství peněz nakoupíme méně dárků než v loňském roce. V pořadu Co na to vaše peněženka? také varoval před půjčkami a odloženými splátkami.

Podle ekonoma se dá předpokládat, že letošní Vánoce budou chudší než v předešlých letech a nárůst cen můžeme očekávat prakticky u všeho. „Myslím si, že o dost dražší bude elektronika, nejspíše i hračky a takové ty věci, které k Vánocům patří a lidé je neoželí,“ sdělil Pikora.

ČTĚTE TAKÉ: Ekonomika se podle vlády propadne více, než se čekalo. Může za to inflace, říká Stanjura

Rizikové podle něj mohou být odložené splátky, i když to tak na první pohled nemusí vypadat. „Obvykle tam bývá splatnost třeba 30 nebo 90 dní a já se bojím, že řada klientů na to zapomene a najednou přijde čas, kdy budou muset platit hodně vysoké úroky,“ upozornil s tím, že osobně by si bral půjčky je na produkty s delší životností.

V této souvislosti vyjádřil obavy, že mnoho lidí podlehne pokušení, zamotá se do dluhové pasti a skončí v nebezpečném kolotoči exekucí. „Je to velký problém, když lidé začnou řešit dluh dalším dluhem. Nakonec se potýkají s exekucemi a hledají cesty k oddlužení, někdy i prostřednictvím prodeje svého domu či bytu,“ varoval Pikora.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fialovo srovnávání nutell? Není to tak zlé, míní ekonom. Popsal trik zdejších obchodníků

Tagy:
šetření Vánoce Vladimír Pikora nárůst cen drahota Co na to vaše peněženka ekonomika inflace Jakub Vávra