Vítejte v brexitu. Celníci zabavují řidičům svačiny, otáčejí každý pátý kamion

Celníci

Nová pravidla na hranicích mezi Evropskou unií a Velkou Británií místy vyvolávají nedorozumění. Britské zákonodárce naštvala reportáž nizozemské televize o celnících, kteří řidičům zabavují svačinu. A se smíchem jim oznamují: „Vítejte v brexitu.“

Reportáž nizozemské veřejnoprávní televize zdokumentovala práci celníků v nizozemském přístavu v „době postbrexitové“. A ukazuje, že se dovozci teprve sžívají s novou realitou, která působí až bizarně.

Na záběrech je vidět, jak celníci kontrolují jednoho z řidičů kamionů. „Od brexitu nemáte povoleno přivážet do Evropy určité potraviny, jako jsou maso, ovoce, zelenina, ryby a podobné věci, a to ani pro vlastní potřebu,“ řekli muži celníci.

Vzhledem k tomu, že si řidič kamionu vezl ke svačině chleba se šunkou, celníci neváhali zabavit ani tu. „Pokud máte maso v každém chlebu, tak je všechny zabavujeme,“ prohlásili. Muž se jich zeptal, zda mu nenechají alespoň chleba, celníci si ale stáli za svým a se smíchem mu oznámili:  „Vítejte v brexitu, pane, omlouváme se.“

Hnidopišství, soptí probrexitoví politici

Někteří britští zákonodárci, zejména ti probrexitoví, označili zachycenou scénu za hnidopišství a úřední malichernost. Jenže zřejmě nešlo o ojedinělý případ a situace se bude opakovat, celníci jsou totiž v právu.

„Zatím nejsou problémy na hranicích příliš významné, ale v následujících týdnech očekáváme, že se situace výrazně zhorší. Zejména na trase Dover–Calais,“ informoval šéf úřadu britské vlády Michael Gove.

Na této lince se totiž pravděpodobně až v únoru obnoví původní objem nákladní dopravy, kterou nová pravidla srazila na třetinu. Už teď tam podle britských médií celníci otáčejí zpět do Británie každý pátý kamion.

Tagy: